Saku-Pekka Sundelin: Suomifutis

Suomifutis

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Jalkapallon harrastajamäärät ovat nousussa, mutta miksi katsojamäärät maajoukkuetta lukuun ottamatta eivät ole samassa tahdissa? Siinä yksi ydinkysymyksistä, joita Suomifutis selvittelee. Toinen on jalkapallokulttuurin määrittely, jota on etenkin takavuosina ajateltu ehkä liikaa Englannin tai jonkin muun maan kopioimisena. Onko suomalaista jalkapallokulttuuria ja mitä se on?

Kirja lähtee liikkeelle kirjoittajan henkilökohtaisilla asioilla ja avoimuus kuvaa muutenkin teosta hyvin. Suomifutis onkin kuin matka suomalaiseen jalkapallomaisemaan, jonka voi ajatella osittain henkisenä. Liian mustavalkoiseen ajatteluun ei sorruta ja tekstiin mahtuu niin kritiikkiä kuin romantiikkaakin.

Jalkapallo mediassa -osio on mielestäni kirjan vaikein. Kirjoittajan ajatus “kaikkien otsikoiden takaa jutusta pitää löytyä kate” on jalo, mutta jos toimittaja joutuu jo artikkelia suunnitellessaan miettimään ensisijaisesti klikkien määrää niin ollaan vähän ristiriitaisessa tilanteessa. Kotimaisesta nuoresta pelaajasta kertova artikkeli ei millään pärjää klikeissä Messille tai Ronaldolle, vaikka näistä kertovissa jutuissa ei minkäänlaista katetta otsikolle olisikaan. Toisaalta esimerkiksi kausiennakot tai tämän kirjan tarinat todistavat, että laadukasta tekstiä on olemassa klikkiotsikoiden tuolla puolen.

Herkkupaloja ovat kirjoittajan pienet matkakertomukset eri paikkakunnille. Ne sisältävät hämmästyttäviä tarinoita mitä kaikkea on tehty ja yritetty – onnistuneesti tai ei. Glamour on usein kaukana, mutta persoonallisuutta riittää. Näistä tarinoista – vielä syvemmälle mennen – voisi tehdä vaikka jatko-osan tälle kirjalle.

Yhtenä Suomifutiksen tärkeimmistä asioista pidin juniorijalkapallon vahvaa nostamista esiin. Onhan suurin osa jalkapallon kanssa viikoittaisessa tekemisessä olevista sitä juuri juniorijoukkueen parissa. Nuorena koettu jalkapalloinnostus säilyy parhaimmillaan läpi elämän. Päätyy sitten pelaajaksi, valmentajaksi, toimihenkilöksi, laulamaan chanttia fanikatsomoon tai muuten vaan nauttimaan lajista.

Kyllä! Suomessa ja suomalaista jalkapallokulttuuria todellakin on. Kirjan varsinainen teksti päättyykin luetteloon siitä ja jättää hyvän maun. Lista elää ja sitä voisi jatkaa pitkään.

Joni

Vuodesta 2007 Kirjavinkkeihin kirjoittanut Joni Sundström lukee monipuolisesti. Intohimoinen luonnon tutkiminen ja retkeily ovat elämäntapoja, joten luontokirjat kiinnostavat erityisesti. Kotisivut: Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...