Tove Jansson: Bulevardi ja muita kirjoituksia

Bulevardi ja muita kirjoituksia

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tiesitkö, että Tove Jansson (1914–2001) on tehnyt muutakin kuin muumeja? Varmaan tiesit, niin minäkin, mutta enpä ollut koskaan lukenut Janssonilta muuta kuin muumitarinoita.

Bulevardi ja muita kertomuksia olikin helppo poimia kirjastosta matkaan, se kun lupasi valikoiman Janssonin unohdettua tuotantoa, novelleja ja esseitä vuosilta 1934–1995.

Novellit on julkaistu pääasiassa 1930-luvun loppupuolella ja 1940-luvun alussa. Monet niistä on julkaistu suomenruotsalaisissa joululehdissä, joissa julkaistiin paljon novelleja. Tove Jansson kuvitti näitä lehtiä ja julkaisi niissä myös novellejaan.

Novellien aiheet pyörivät pitkälti Euroopan kaupungeissa. Niiden tausta on Janssonin omissa matkoissa ja monet niistä sijoittuvat Pariisiin, jossa Jansson opiskeli. Esimerkiksi taidekoululaisten juhlista kertova Quatz’ Arts perustuu Janssonin omiin kokemuksiin, se on käynyt ilmi Janssonin kirjeenvaihdosta.

Novellien lisäksi kokoelmassa on esseet Saari ja Kavala lastenkirjailija 1960-luvulta. Niissä Jansson pohdiskelee saarelaisuutta ja lastenkirjailijana olemista. Muumitalo, Muumilaakso vuodelta 1979 on kuvaus Muumitalosta liittyen Janssonin, Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan kanssa tehtyyn pienoismalliin. Lopuksi on vielä Kerran puistossa, lyhyt tunnelmapala vuodelta 1995, Janssonin elämän loppuvuosilta.

Bulevardi ja muita kirjoituksia on kulttuuriteko, hieno kokoelma tunnetun taiteilijan vähän tunnettuja töitä. Sirke Happonen on tehnyt hienoa työtä valikoinnin ja suomentamisen kohdalla sekä kirjoittanut valaisevat esipuheet, jälkikirjoitukset ja kuvatekstit.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...