W. F. Hermans: Damokleen pimeä huone

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Henri Osewoudt ei jaksa kahdeksantoistavuotiaana opiskella, vaan menee serkkunsa kanssa naimisiin ja jatkaa isänsä tupakkakaupan pyörittämistä Amsterdamissa. Sitten syttyy toinen maailmansota ja saksalaiset miehittävät Hollannin.

Osewoudt kohtaa miehityksen alkuvaihessa erään Dorbeckin, joka muistuttaa ulkonäöltään häntä. Dorbeck antaa hänelle filmin kehitettäväksi ja sitä kautta Osewoudt tulee sekaantuneeksi vastarintaliikkeen tekemisiin. Pian hän osallistuukin attentaattiin, jossa murhataan kylmäverisesti kolme miestä. Siitä alkaa tapahtumien kierre, joka puristaa Osewoudtin ahtaalle. Hänen äitinsä ja vaimonsa vangitaan ja Osewoudt joutuu pakosalle.

Lopulta sota on ohi, mutta vapautuminen natsimiehityksestä ei tuo Osewoudtille suurtakaan helpotusta, sillä nyt Dorbeck on kadonnut, kun Osewoudt häntä kipeästi tarvitsisi avukseen todistamaan Osewoudtin toimista vastarintaliikkeen puolesta sodan aikana.

Damokleen pimeä huone on vähän ahdistavakin kuvaus yhden omintakeisen miehen pyristelyistä sodan aikana. Romaanissa on vahvoja psykologisia sävyjä ja voimakas ristiriita sen välillä, miten Osewoudt itsensä kokee tai haluaisi kokea, ja miten ihmiset hänen ympärillään häneen suhtautuvat. Kiehtova tarina, kyllä tämä kannattaa kirjaston varastoista esiin kaivaa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...