W.F. Hermans: Damokleen pimeä huone

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Henri Osewoudt ei jaksa kahdeksantoistavuotiaana opiskella, vaan menee serkkunsa kanssa naimisiin ja jatkaa isänsä tupakkakaupan pyörittämistä Amsterdamissa. Sitten syttyy toinen maailmansota ja saksalaiset miehittävät Hollannin.

Osewoudt kohtaa miehityksen alkuvaihessa erään Dorbeckin, joka muistuttaa ulkonäöltään häntä. Dorbeck antaa hänelle filmin kehitettäväksi ja sitä kautta Osewoudt tulee sekaantuneeksi vastarintaliikkeen tekemisiin. Pian hän osallistuukin attentaattiin, jossa murhataan kylmäverisesti kolme miestä. Siitä alkaa tapahtumien kierre, joka puristaa Osewoudtin ahtaalle. Hänen äitinsä ja vaimonsa vangitaan ja Osewoudt joutuu pakosalle.

Lopulta sota on ohi, mutta vapautuminen natsimiehityksestä ei tuo Osewoudtille suurtakaan helpotusta, sillä nyt Dorbeck on kadonnut, kun Osewoudt häntä kipeästi tarvitsisi avukseen todistamaan Osewoudtin toimista vastarintaliikkeen puolesta sodan aikana.

Damokleen pimeä huone on vähän ahdistavakin kuvaus yhden omintakeisen miehen pyristelyistä sodan aikana. Romaanissa on vahvoja psykologisia sävyjä ja voimakas ristiriita sen välillä, miten Osewoudt itsensä kokee tai haluaisi kokea, ja miten ihmiset hänen ympärillään häneen suhtautuvat. Kiehtova tarina, kyllä tämä kannattaa kirjaston varastoista esiin kaivaa.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia kirjoja painottuen naisten kirjoittamiin kirjoihin. Mikko pelaa fanaattisella innolla monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...