David Norman: Dinosaurukset : lyhyet johdatukset 3

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Oxfordin yliopiston julkaisemaa maineikasta Very Short Introductions -kirjasarjaa on julkaistu englanniksi jo satoja kirjoja, ja nyt vihdoin sarjaa on hiljalleen alettu kääntää suomeksikin.

Tunnetun paleontologi David Normanin Dinosaurukset on tiivis ja informatiivinen lukupaketti johon on koottu perustiedot dinosaurusten tukimuksesta. Kirja kertoo kuinka dinosaurusten jäljille alunperin päästiin ja miten käsitykset tästä eläinryhmästä ovat tutkimusten edetessä muuttuneet. Ajatukset hitaista ja tyhmistä kylmäverisistä matelijoista ovat todisteiden saatossa antaneet sijaa aktiiviselle ja sopeutuvaiselle eläinryhmälle, josta ovat edelleen jäljellä linnut.

Myös dinosaurusten luokitteluun, fossiileihin, biologiaan ja mahdolliseen käyttäytymiseen paneudutaan. Sen sijaan yksittäisiin dinosauruslajeihin ei kirjassa erityisemmin tutustuta Iguanodonia lukuunottamatta. Iguanodon oli ensimmäinen löydetty ja tieteellisesti kuvattu dinosaurus, näin ollen eläin havainnollistaa oivallisesti dinosaurusten tieteellistä tutkimusta viimeisen 200 vuoden ajalta.

Erityistä huomiota annetaan myös pohdiskeluille ja perusteluille dinosaurusten lämminverisyydestä, mikä oli itselleni kenties kirjan mielenkiintoisinta antia.

Kirjan teksti ajaa asiansa, mutta erityisen sulavaa luettavaa se ei valitettavasti ole. Osittain tästä on syyttäminen käännöstä, joka on paikoitellen kömpelö ja pahimmillaan suorastaan virheellinen. Kun alkuperäistekstissä lukee dinosaurusten valtakauden alkaneen 230 miljoonaa vuotta sitten ja päättyneen 66 miljoonaa vuotta sitten, käännöksessä lukee, että maapallolla oli tällä ajanjaksolla elämää. Liekö kiire ollut syynä, mutta kustantajalta toivoisi kyllä suurempaa valppautta oikoluennan suhteen, varsinkin näin tieteellisen tekstin suhteen.

Yhtä kaikki, aikuisille suunnattuja alan kirjoja ei suomeksi turhan paljon ole, joten tämä kyllä kirja puolustaa ehdottomasti paikkaansa – kauneusvirheistä huolimatta.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 295 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...