Robin Hobb: The Dragon Keeper

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

The Dragon Keeper palaa vihdoin Liveship Traders -sarjasta tuttuun maailmaan. Sanon “vihdoin”, sillä minusta Hobbin Soldier Son -sarja oli harharetki, ja tämän arvostelun lukija joutuukin ottamaan huomioon, että arvioin mitä tahansa ikiaikaisten maailmaan sijoittuvaa tarinaa hieman vaaleanpunasävyisten lasien läpi. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että tämä arvostelu kertoo Liveship Tradersin tapahtumista (eli tiedossa juonipaljastuksia).

Liveship Tradersin lopussa maailmassa nähtiin ensimmäistä kertaa ikimuistoisiin aikoihin lohikäärme, ja toivottiin kokonaisen uuden lohikäärmesukupolven syntymää. Heti tämän kirjan alkuun joudutaan kuitenkin tunnustamaan, että edellisestä sukupolvesta on aivan liian kauan, eivätkä uudet lohikäärmeet ole ollenkaan sellaisia kuin niiden pitäisi olla. Ne päätyvät ihmisten elätettäviksi, mikä on kestämätöntä niin ylpeille lohikäärmeille kuin elantonsa kanssa muutenkin kamppaileville ihmisillekin. On keksittävä jokin ratkaisu…

…Joka kietoo yhteen ihmis- ja lohikäärmekohtaloita. Sintara on lohikäärmekuningatar, voimakkaimpia ja terävä-älyisimpiä uusien lohkäärmeiden pienessä joukossa. Thymara on syntymästään lähtien niin pahasti mutatoitunut tyttö, ettei hänen olisi kuulunut saada elää. Hänet kuitenkin säästettiin, ja nyt hän etsii kohtaloaan lohikäärmeen hoitajana. Alise etsii myös omaa tietään. Hän on täyttänyt sisällyksettömän elämänsä omistautumalla niille tiedon rippeille, joita maailmasta löytyy koskien lohikäärmeitä ja kadonnutta ikiaikaisten kansaa, ja elävien lohikäärmeiden tapaaminen olisi hänen elämänsä huippukohta.

The Dragon Keeper on niin selkeästi vain yksi osa kirjasarjaa, että olisi melkein kannattanut odottaa molempien osien ilmestymistä ja lukea ne kerralla. Kirja ei lopu draaman kaaren mukaisesti lukijan irti päästävään loppuratkaisuun, vaan ikään kuin vaadittu sivumäärä olisi tullut täyteen ja siihen mennessä aikaan saatu materiaali olisi lykätty painokoneeseen. Ratkaisu sekin, ja jos jossain, niin koukuttavien sarjojen kirjoittamisessa Hobb on vanha konkari.

Uskon, että Liveship Tradersien lukeminen on pakollista, että pystyy nauttimaan tästä uudesta kirjasta. Niin syvään se taustoittaa tämän uuden sarjan maailman ja itse lohikäärmeet. Vielä parempi, jos syventyy samaan maailmaan sijoittuviin ja lisää taustoittaviin Näkijän taruun ja Lordi Kultaiseen. Pitkien tarinan kaarien seuraaminen on siinä mielessä helppoa ja hauskaa, että Hobb maalaa taustatarinaa suurella siveltimellä — yksityiskohtiin ei tarvitse tarrautua — mutta ripottelee johtolangoiksi yksityiskohtia sinne tänne niin, että tarina avautuu koko ajan jälkikäteen viehättävästi kuin kukan nuppu.

Hobbin koukut ovat monipuoliset ja ihanan epätäydelliset henkilöt, heidän vivahteikkaat ja tunteikkaat ihmissuhteensa sekä muinaisia, johtolanka johtolangalta paljastuvia salaisuuksia täynnä oleva maailma. Ja tämän kaiken rakentaminen kaikessa rauhassa. Useamman kirjan sarjoissa on varaa ottaa oma aikansa. Tapahtumiltaan The Dragon Keeper ei ole hätkähdyttävä tai ikimuistoinen. Nähtäväksi jää, onko se johdanto johonkin jännittävämpään vai jääkö koko sarja vain lohikäärmeillä fiilistelyksi.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...