Kate Atkinson: Eikö vieläkään hyviä uutisia?

Eikö vieläkään hyviä uutisia?

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Joanna Hunter on menestyvä lääkäri, naimisissa ja pienen pojan äiti, mutta hän on lapsena kokenut kauheita joutuessaan todistamaan perheensä verisen murhaamisen. Eräänä päivänä hän katoaa vauvansa kanssa jäljettömiin, mutta tapahtumasta ei näytä olevan huolissaan kukaan muu kuin lapsenhoitaja, 16-vuotias Regina eli Reggie, kuten häntä kutsutaan.

Miksi Joannan mies ei usko katoamiseen? Ja miksi Joanna katosi juuri kun lapsuudenperheen surmannut mies pääsi vapauteen? Näiden tapahtumien pyörteisiin joutuvat sekä Jackson Brodie että poliisikomisario Louise Monroe, joiden molempien yksityiselämässä on tapahtunut suuria sitten Kaikkein vähäpätöisin asia -romaanin.

Kate Atkinson on ihastuttanut monia lukijoita Jackson Brodie -kirjoillaan. Nyt käsillä oleva kirja ei sekään tuota pettymystä, ainakaan suurta, sillä lukijaa viedään koukuttavasti läpi välillä uskomattomienkin tapahtumien. Atkinsonin tutut kertojanominaisuudet – absurdius, taitava rinnakkaisten juonien kuljetus, riemastuttava huumori, värikkäät metaforat – ovat tässäkin kirjassa mukana.

Romaani pursuaa intertekstuaalisia viittauksia Raamatusta aina Hanhiemon iloiseen lippaaseen asti, mutta ne eivät uuvuta lukijaa, viihdyttävät vain. Mielestäni Atkinsonin kirjoissa juuri kerronnan ominaisuudet ajavat ohi sinänsä mielenkiintoisista juonikuvioista; tässä kirjassa tapahtumat ovat ehkä vähän liiankin uskomattomia, mutta kuten sanottu, taitavasti Atkinson kokoaa moninaiset lankansa kokoon kirjan lopussa.

Henkilöhahmot ovat myös taiten luotuja; Jackson Brodien kuvaan tämä kirja ei ehkä tuo mitään uutta, mutta Louise Monroe on mielenkiintoisesti hahmoteltu, ja lapsentyttö Reggie suorastaan hurmaava.

Atkinsonin ystäville – joita uskoisin Suomessa kyllä olevan – tämä kirja on tietenkin ehdotonta luettavaa, mutta suositeltavaa muillekin. Ehkä tässä ei kohota aivan Kaikkein vähäpätöisin asia -kirjan tasolle, mutta yli normidekkarin mielestäni kuitenkin. Ja Kaisa Katteluksen suomennos on jälleen ammattitaitoista työtä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...