Liv Strömquist: Einsteinin vaimo

Einsteinin vaimo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kuka oli kaikkien aikojen kammottavin poikaystävä? Albumin aloittava Maailmanhistorian järkyttävimmät poikaystävät -gaala iskee silmille perinpohjaisen kattauksen mitä hirvittävimpiä poikaystäviä. Kyllä on komeasti osattu naista alistaa!

(Ihan hiukkasen hämmästyttää Stingin nostaminen listalle Every Breath You Taken vuoksi: biisihän kyllä kertoo hirvittävästä stalkkaajapuolisosta, mutta kyllähän joku ero on biisin kirjoittajalla tai esittäjällä ja henkilöllä, joka biisissä esiintyy? Etenkin kun listalla on muuten Phil Spectorin ja Edvard Munchin kaltaisia sekopäitä.)

Aivan erikseen esitellään vielä Elviksen ja Priscilla Presleyn karmiva parisuhde ja tarkastellaan muun muassa Jackson Pollockin ja Stalinin puolisoita. Kirjan yleisteema onkin tarkastella naisia puolisoidensa kautta, kuten historiassa on tapana.

Lopetus on onneksi voimaannuttava: Yoko Ono saa elämästään kertovassa sarjakuvassa viimeisen sanan naisen asemasta.

Ne ovat bisnesihmisiä, jotka ajattelevat: “Tämä on John Lennon, hän on meille taloudellisesti arvokas. Ja sinä olet nainen – pidä hänestä huolta”. Siinä naisten tehtävä. But I don’t operate like that.

Aamen! Liv Strömquistin tyyli on edelleen yhtä reipashenkinen, kuvitus yhtä sinne tänne roiskivaa ja sarjakuva hyvin tekstipitoista. Siinä ei mitään uutta ja jos on kaikki aikaisemmatkin albumit lukenut, aistittavissa on kevyttä toisteisuutta. Mutta vähät siitä – Einsteinin vaimo jätti juuri sellaisen huvittuneen ärtymyksen sekoituksen, mitä hyvältä feministiseltä viihteeltä odottaakin. Ei muuta kuin kaataamaan patriarkaattia nauramisen kautta.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...