Christiane Dorion ja Gosia Herba: Eläinten keksinnöt : Tutustu luonnon ihmeellisiin oivalluksiin

Eläinten keksinnöt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olen aina pitänyt lasten tietokirjallisuutta todella tärkeänä genrenä, sillä nuorena tiedonjano on kovimmillaan ja nuorena myös valetaan se pohja ja innostus, jonka varaan myöhempi oppiminen toivon mukaan rakentuu. Tästä syystä yritän erityisesti pitää silmällä mielenkiintoista lasten tietokirjallisuutta. Tämän kevään huippuihin kuuluu ehdottomasti Christiane Dorionin ja Gosia Herban upeasti toteutettu Eläinten keksinnöt, joka kertoo paitsi luonnon uskomattomasta kekseliäisyydestä, niin myös siitä miten luonnon ratkaisut inspiroivat ihmisten keksintöjä ja teknologiaa.

Kirjan ajallisesti kaukaisin esimerkki sijoittuu muinaiseen Kiinaan, jossa keksittiin ensimmäisenä paperi. Mutta miten? Cai Lun -niminen kiinalaismies tarkkaili vuoden 105 tienoilla kiinnostuneena paperiampiaisen pesiä, missä nämä näppärät hyönteiset pureskelevat puunpaloista pehmeää massaa, jota ne käyttävät pesänsä rakentamiseen. Cai Lun ymmärsi nopeasti tämän massan edut ja niin paperi aloitti hitaan maailman valloituksensa (kirja ei sitä mainitse, mutta Euroopassa alettiin valmistaa puusta paperia vasta 1800-luvulla).

Esimerkkiaukeama Eläinten keksinnöt -kirjasta

Kiehtovaa on sekin, että Japanin kuuluisa Shinkansen-juna on muotoiltu kuningaskalastajan mukaan. Junan alkuperäinen muotoilu oli aikanaan ongelmallinen, sillä se ei ollut erityisen aerodynaaminen. Tunneleista ulos tultaessa junan nokan aiheuttama paineaalto kasvoi niin nopeasti, että se aiheutti kovan pamauksen, joka kuului kilometrien säteellä. Ratkaisu ongelmaan saatiin lopulta kuningaskalastajalta, joka pystyy nokkansa muodosta johtuen solahtamaan jopa veteen roiskeita aiheuttamatta.

Otetaan vielä muutama hauska esimerkki. Etanan lima on toiminut innoitteena vahvalle ja joustavalle liimalle, jonka avulla voidaan kenties joku päivä sulkea vertavuotavat haavat, ja hyttysen kärsä puolestaan on ollut esikuvana injektioneulalle, joka uppoaa ihoon vaivattomasti, eikä aiheuta kipua. Kirjan esimerkit ovat sen verran mielenkiintoisia, että kirjaa voi suositella luettavaksi myös aikuisille. Vaikka tiedeuutisia paljon luenkin, olivat useimmat kirjassa mainitut esimerkit ainakin itselleni aivan uutta tietoa.

Gosia Herban kuvituksia on pakko kehua erikseen. Humoristinen ja värikäs kuvitus toimii hyvänä vastinparina hyvin asiapitoiselle tekstille ja kokonaisuus on myös taitavasti sommiteltu. Kaiken kaikkiaan tämän kirjan parissa oppi paljon ja antaapa kirja myös aivan uuden näkökulman luontoon. Mitä kaikkia nerokkaita ratkaisuja siellä vielä piileekään, joista emme ole kuulleet vielä mitään?

Esimerkkiaukeama Eläinten keksinnöt -kirjasta

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 236 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...