Mark Lawrence: Emperor of Thorns

Emperor of Thorns

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mark Lawrencen Broken Empire -sarjan (aiempi osa Prince of Thorns) päätösosa Emperor of Thorns on vuonna 2013 julkaistu scifi-romaani häikäilemättömästä aatelismiehestä ydinsodan jälkeisessä maailmassa.

Tarinan antisankari Jorg on voittanut häntä haastaneen sankarin ja vakiinnuttanut valtansa useassa valtakunnassa. Maailmaa uhkaa kuitenkin entisestä Iso-Britanniasta tuleva epäkuolleiden armeija. Ainoa tapa voittaa tämä armeija on elvyttää hajonnut imperiumi ja löytää kauan sitten kadonnutta esi-isien huipputeknologiaa, jolla on kyky tuhota kokonaisia kaupunkeja.

Eletään kaukaisessa tulevaisuudessa, jossa maailma on tuhoutunut ydinsodassa. Kulttuuri on palannut karkeasti keskiaikaiseksi. Ihmiset taistelevat miekoilla ja keihäillä, mutta jos osaa etsiä, kuten tarinan sankari, voi löytää tuhansia vuosia sitten hautautuneita huipputeknologisia aseita ja jopa tekoälyjä.

Edellisissä kirjoissa paljastui, että muinaisessa ydinsodassa tuhoutunut sivilisaatio oli jotenkin onnistunut avaamaan portteja rinnakkaistodellisuuksiin ja tekemään ihmisten ajatukset todellisiksi. Tämä yhdistettynä ydinsotaan loi pelottavan maailman, jossa muinaiset robotit, zombiet, noidat ja mutanttihirviöt terrorisoivat ihmisiä. Nyt tuhansia vuosia sitten tapahtunut apokalyptinen onnettomuus uhkaa lopullisesti tuhota koko todellisuuden.

Tämän kaiken keskellä romaanin antisankari yrittää kaikista ennustuksista huolimatta pelastaa itsensä ja perheensä keinoja kaihtamatta. Kuten edellisissä kirjoissa, tässä rikotaan räikeästi ihmisoikeuksia, mutta samalla seurataan moraalittoman hahmon henkistä kasvua ja kehitystä.

Vaikka graafista väkivaltaa tässä piisaa, kerronta on sen verran tyylikästä, ettei tässä mässäillä kidutuksilla ja muilla epämiellyttävillä ruumiineritteillä kuten aiemmissa kirjoissa. Toki tässä on painajaismaisia väkivaltakuvauksia, mutta kirjailijan tyyli on hioutunut. Samalla runollisuus ja filosofointi ovat lisääntyneet. Tässä pohditaan, mitä on elää hyvä elämä ja miksi ylipäätänsä kannattaa elää. Sinänsä plussaa kaiken zombien ja mutanttien ohella.

Suurin ongelma oli kirjan pirstaleinen rakenne, jossa mentiin edestakaisin ajassa ja perspektiiveissä. Tarinan seuraaminen olikin hieman vaikeaa. Mutta onneksi rytmi pysyi tasaisena ja lopetus oli suurenmoinen.

Mark Lawrencen Broken Empire on yksi suosikkikirjasarjoistani. Tuntuu, että olen ainoa, joka tätä sarjaa arvostaa, enkä edes tiedä, kuinka moni tätä arviota lukee. Mutta silti uskon lujasti, että Broken Empire kuuluu parhaimpiin scifi-sarjoihin mitä on. Mutta taidan olla ainoa, kun yhtäkään sarjan kirjaa ei ole suomennettu.

Yhdistelmä keskiaikaa, postapokalyptista scifiä ja fantasiaa on hyvin toteutettu. Samalla kirjan teema kostavasta teinistä on tässä toteutettu mitä parhaimmalla ja tyylikkäimmällä tavalla.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 302 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...