Toni Saarinen ja Reetta Vuokko-Syrjänen (toim.): Epätie : kauhutarinoita kotimaanmatkailusta

Epätie

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Nysalor-kustantamo on minulle uusi tuttavuus. Pieni kustantamo on erikoistunut vanhojen tekijänoikeusvapaiden teosten julkaisemiseen, spekulatiiviseen fiktioon ja roolipeleihin. Nysalor on liittynyt myös temaattisten novellikokoelmien julkaisijoiden joukkoon, valikoimista löytyy jokunen tällainen novellikokoelma.

Ensikosketuksekseni tarjontaan valikoitui kotimaanmatkailua käsittelevien kauhunovellien kokoelma Epätie. Matkailu on ilmeinen kauhutarinoiden lähde, kaikkihan tietävät kadonneet liftarit ja vastaavat klassikkoaiheet. Matkaillessa ihminen on usein haavoittuvainen ja vieraalla maaperällä, jolloin yllättävät tilanteet voivat saada kauhistuttavia käänteitä – myös kotimaassa.

Neljäntoista novellin kirjoittajien joukossa on tuttuja nimiä, kuten kauhunovellien taituri Jussi Katajala, Anne Leinonen ja raapalemaestro Shimo Suntila, mutta myös vähän oudompia nimiä. Novellien aiheista löytyy jos jonkinlaista: hotelleja, kylpylöitä, leirintäalueita, automatkailua ja tietysti myös visiitti ruotsinlaivalle. Aiheet ovat sekä perinteisiä että moderneja.

Omien suosikkieni joukkoon nousee ainakin Katajalan ”Jatulinranta”, jossa matkalainen tutkailee mystisen hotellin salaisuutta. Kuten nykyaikaiselle tarinalle sopii, asiaa penkomassa on mysteereitä käsittelevän podcastin tekijä. Kokoelman avaava Maiju Ihalaisen ”Klooria ja nostalgiaa” puhaltaa raikkaantunkkaisen hengähdyksen 1990-luvun kylpylätunnelmaa. Jouluteemaa sivutaan parissakin novellissa, joista Mikko Rauhalan makaaberi ”Joulupuu on rakennettu” tarjosi mukavia kuvotuksen väristyksiä.

Kokonaisuutena Epätie toimi mukavasti. Kai Syrjänen on taitellut sekaan vähän tunnelmaa luovaa kuvitusta, mistä pisteet; hieman vain hämmensi, miksi selvästi tiettyihin novelleihin liittyvät kuvat eivät sitten olleet sen novellin kohdalla kirjassa, vaan jossain aivan muualla. Artemis Kelosaari on laatinut kirjaan hyvän esipuheen ja tekijöistä on kunnolliset esittelyt, joten puitteetkin ovat kunnossa. Nysalorin novellikokoelmiin sopii siis jatkossakin tutustua.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 273 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...