Stephen King: Etsivä löytää

Etsivä löytää

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stephen King siirtyi askeleen poispäin kauhusta Mersumies-kirjallaan. Siinä eläköitynyt etsivä Bill Hodges jahtasi rikollista, jota ei saanut uransa aikana kiinni. Kingin uusi aluevaltaus vakuutti. Mersumies oli toimiva kokonaisuus ja voitti Edgar Awardin vuoden parhaasta kirjasta.

Etsivä löytää jatkaa Bill Hodgesin tarinaa. Tällä kertaa keskiössä on kauan sitten kuolleen kirjailijan muistikirjojen löytäminen. John Rothstein oli menestyskirjailija, joka eristäytyi yhteiskunnasta kokonaan. Tämä ei julkaissut enää, ainoastaan kirjoitti pöytälaatikkoon. Pöytälaatikkoon päätyi myös hänen menestyskirjansa jatko.

Morris Bellamy, Rothsteinin tuotosten pakkomielteinen fani on raivostunut siitä, miten Rothstein on kohdellut hänen suosikkihahmoaan. Siksi hän murtautuu lempikirjailijansa kotiin ja murhaa tämän. Bellamy saa haltuunsa Rothsteinin muistikirjakasan, joista osassa on suosikkisarjan jatkoa ja tämän säästöt. Ennen kuin hän ehtii kuitenkaan käydä niitä läpi, hänet pidätetään muista rikoksista. Nämä rikokset vievät hänet vankilaan vuosikymmeniksi ja ryöstösaalis jää piiloon Bellamyn lapsuudenkodin lähistölle.

Kyseiseen lapsuudenkotiin muuttaa uusi perhe ja ryöstösaaliin löytää teinipoika Peter Saubers. Hänen perheelle löydetyt rahat tulevat tarpeeseen, sillä heidän perheensä on kokenut paljon vastoinkäymisiä. Rahaa suuremman vaikutuksen tekevät kuitenkin Rothsteinin kirjoitukset, jotka kaappaavat Peterin valtaansa. Bellamyn päästessä vankilasta hänellä on luonnollisesti tarkoituksena etsiä saaliinsa käsiinsä.

Kirjailijan ja lukijan suhde on ollut aikaisemmin Kingillä kauhuaiheena. Se on selkeästi hänelle luonteva aihe kirjoittaa ja tämä osio kirjasta on toteutettu hyvin. Ongelmallisempi osio on Bill Hodgesin rooli. Ensinnäkään hän ei ilmaannu ennen kuin tarina on jo ehtinyt puoleenväliin kirjaa. Toisekseen, kun hänet viimein liitetään tarinaan, kaikki aikaisempi kerronta pysähtyy paikoilleen. Lukijalle tarjotaankin aimo annos kertausta Mersumiehestä, vaikka se ei oikeasti ole tämän kirjan takia olennaista. Kirja olisi toiminut varmasti paremmin ilman ”sarjan painolastia” ja uudella henkilöllä.

Etsivä löytää tarjoilee paljon Stephen Kingin vahvuuksia samassa paketissa: kirjassa riittää jännittäviä kohtauksia, mielenkiintoinen juoniasetelma ja hyviä hahmoja. Se ei aivan yllä sarjan ensimmäisen osan tasolle, mutta oli silti viihdyttävä kokonaisuus. Sarjan päätösosa on tulossa suomeksi ensi vuonna.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...