Stephen King: Holly

Holly

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Stephen King on parhaiten tunnettu modernista kauhukirjallisuudestaan. Hän on maailman myydyimpiä kirjailijoita ja hänen 50 vuotta kestänyt uransa on tuottanut 66 romaania ja lukemattoman määrän lyhyempää tuotantoa.

King on viihtynyt viime vuosina yhä kasvavassa määrin dekkarikirjallisuuden parissa. Holly on kuudes kirja, jossa esiintyy Mersumiehessä alun perin nähty Holly Gibney. Vaikka kirja tavallaan on kolmas osa dekkarisarjaa, sarjaan voi hypätä varmasti hyvin sisään myös kesken kaiken.

Holly Gibney on kriisin keskellä oleva etsivä. Hänen äitinsä on juuri kuollut. Hautajaisten yhteydessä hän saa puhelun äidiltä, joka pyytää tätä etsimään kadonnutta tytärtään. Gibney ei haluaisi ylimääräistä painolastia, mutta ei voi jättää tapausta ottamattakaan.

Kirja, joka kantaa päähenkilönsä nimeä, vähemmän yllättävästi ottaa hahmon tarinan keskipisteekseen. Hahmosta on muodostunut varmasti Kingille tärkeä, mutta syy siihen ei oikein välity lukijalle. King kertoo aina henkilöistä hyvin elämänläheisesti ja eikä tämä kirja ole poikkeus. Myöskin kirjan syylliset vaikuttavat pelottavuudellaan.

Tarinan rakenne on hyvin mielenkiintoinen. Se lähtee liikkeelle hyvin tavanomaisesta dekkarijuonesta, mutta paljastaa lukijalle heti paljon enemmän kuin mihin useimmat genren ystävät ovat tottuneet.

Hollyssa korona on varsin suuresti läsnä. Kirja on kirjoitettu aikaan, jolloin korona oli täyttänyt sairaalat. King eksyy ajoittain valistamaan lukijoitaan maskeista ja rokotteista. Vaikka ei olisikaan hänen ajatuksiaan vastaan, koronan irrallinen läsnäolo tuntuu painolastilta tarinalle.

Kuten monet muutkin tuoreimmista Kingin kirjoista, Hollykin olisi varmasti parempi teos vielä yhden tehokkaan tiivistävän editointikierroksen jälkeen. Silti tuntuu pikkumaiselta valittaa siitä, sillä tarina on toimiva.

Holly on toimiva dekkari rivien väliin piilotetulla kauhulla. Siihen kannattaa tutustua, jos on kiinnostunut joko Kingin tuotannosta tai dekkareista.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 275 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...