Tuula-Liina Varis: Että tuntisin eläväni

Osta kirja itsellesi

Että tuntisin eläväni sisältää kahdeksan novellia, joiden aikajänne kulkee 1920-luvulta nykypäivään. Ensimmäisen novellin Ester hoivaa kuolevaa miestään Samarinilla, jota reklaamit suosittelevat, ja ajautuu sitten erikoiseen tilanteeseen leskeksi jäätyään. Hiljainen ja yksinäinen Paula rakastuu moottoripyöräpoikaan ja kopioi päiväkirjaansa Saima Harmajan runoja. Äidin lempilapsi Kari katoaa, mutta palaa sitten tanskalaisen morsiamen kanssa kulkien kohti lopullista traagista kohtaloaan. Kokoelman niminovellissa Militsa hautaa aviomiehensä, mutta esittää sitten hautajaisissa omalaatuisen pyynnön vainajan kaverille.

Tuula-Liina Varis on todellakin lyhytproosan taitaja. Kokoelman novellit ovat herkkiä, hienovaraisia ja tunnelmallisia, mutta eivät kuitenkaan romanttisia, vaan kaikissa kulkee pohjavirtana vankka todellisuus. Parhaimmillaan Varis on jälleen kerran vahvojen naisten kuvaajana: ajankohdasta ja elämäntilanteista riippumatta novellien naiset eivät ole tahdottomia uhreja, vaan aktiivisia toimijoita.

Eräs asia, joka tekee tästä kokoelmasta mielenkiintoisen, on tapa, jolla Varis nivoo novellit toisiinsa. Että tuntisin eläväni kertoo nimittäin saman suvun jäsenten toisiaan koskettavista tarinoista historian kuluessa. Jokainen kertomus on oma kokonaisuutensa, mutta jokaisella on myös kosketuspinta edelliseen. Tämä vaatii lukijalta hieman tarkkuutta nimissä ja henkilöiden sukulaisuussuhteissa, mutta palkitsee kyllä lopuksi.

Itse pidin eniten kokoelman alkupään novelleista, varsinkin kahdesta ensimmäisestä, jotka sijoittuivat vuoteen 1926 ja välirauhan aikaan. Niissä kaikille tarinoille ominainen herkkävireinen ihmisen mielenliikkeiden kuvaus liittyy erityisen hyvin muutamilla piirroilla luotuihin ajankuviin. Että tuntisin eläväni ei ehkä sovellu sille, joka haluaa lukea novellin silloin, toisen tällöin, mutta kirja on sen verran ohut ja niin verrattoman kiinnostava, että kyllä sen melkein yhdeltä istumaltakin lukee.

Tuija

Olen Tuija ja olen suhtautunut intohimoisesti kirjoihin ja lukemiseen jo yli 50 vuoden ajan. Myös työni on kirjojen parissa puurtamista, sillä toimin tietopalveluneuvojana Tampereen yliopiston kirjastossa. Luen mieluiten kaikkea laatukirjallisuutta dekkareita ja tyttökirjoja unohtamatta. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Loistava novellikokoelma Tuula-Liina Varikselta. Esittäisin Finlandia-ehdokkaaksi. Kyllähän Varis taitaa myös proosan kirjoittamisen taidon, esimerkkinä Irma ja Tiedän paikan armahan.
    Suosittelen ehdottomasti kaikille: novelleja pelkääville, koska tarinoissa on selvä jatkumo; eri vuosikymmenien naisten kohtaloista rakkauden poluilla kiinnostuneille; muutenkin kaikille novelleista pitäville.
    Kirja on pieni ja ohut, mutta teksti on paksua ja runsasta. En malttanut lopettaa kesken, vaikka toisaalta olisi halunnut makustella pidempään. Menee hankintalistalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.