Karin Fossum: Evan katse

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kirjavinkkien Rikoksen ABC -sarjan F-kirjaimen kohdalta löytyy norjalaista modernia jännitystä. Karin Fossumin Evan katse esittelee lukijoille humaanin komisario Konrad Sejerin, jolta löytyy aina lämmin ajatus tai pari rikoksen uhreille tai rikoksista epäillyille.

Evan katseen tarina alkaa oikeastaan keskeltä. Kaupungin läpi virtaavasta joesta löytyy puoli vuotta aiemmin kadonneen miehen ruumis. Löydön tekevät kuvataiteilija Eva ja hänen pieni tyttärensä, mutta ilmoitusta poliisille he eivät tee. Komisario Sejer näkee helposti Evan valheiden taakse, mutta vasta uhkaava vaara saa Evan avautumaan ja kertomaan, mitä puoli vuotta aiemmin oikeasti tapahtui. Nimeämättä jääneessä kaupungissa veriteot ovat harvinaisia, mutta edellisenä syksynä niitä tapahtui kaksi muutaman päivän sisällä. Nyt viimein paljastuu niiden yhteys.

Evan tarina on kurja: apurahaa odottelevan yksinhuoltajan arki on raskasta eikä varaa ole oikeastaan edes välttämättömyyksiin. Kun vanha lapsuudenystävä ehdottaa rikastumiskeinoksi prostituutiota, joutuu Evan moraali koetukselle. Asiat kuitenkin riistäytyvät käsistä, ja yhtäkkiä Eva huomaakin olevansa toisaalta tapon todistaja ja toisaalta miljoonaomaisuuden puolivirallinen omistaja.

Rikosta selvittävä Konrad Sejer on kaukana perinteisestä dekkarikytästä. Sejer on pehmeä ja sympaattinen leskimies, jolle Evan on lopulta yllättävänkin helppo purkaa kaikki sydämeltään. Ei Evan katse siltikään ole mikään pehmeä rikosromaani. Tiukimpiin käänteisiinsä Fossum lataa jännitystä Jo Nesbøn tapaan — itse asiassa Kukkulan kuningas taitaakin maksella yhdessä kohtauksessaan vähän jopa velkoja Fossumille. Sujuvasti etenevää ja hyvin laadittua dekkaria on aina ilo vinkata. Suosittelen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...