Iain M. Banks: Excession

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Iain M. Banks on tämän hetken scifi-kirjailijoiden terävintä kärkeä: Excession on erinomainen osoitus tästä. Kirjan aiheena on outo ilmestys, täysin pimeää ainetta oleva pallo. Liioittelua – excession – kuten yli ymmärryksen meneviä ilmiöitä on tapana kutsua.

Tämän paikoillaan pysyvän ja mitään tekemättömän pallon ympärille Banks luo melkoisen juonien verkoston. Suosittelen muistiinpanojen tekemistä kirjaa lukiessa (tai vaihtoehtoisesti lukemista tiiviisti keskittyen), muuten tapahtumista ei pysy perillä. Banksille tyypilliseen tapaan kaikki onneksi kietoutuu lopuksi yhteen jollain tavalla järkevästi.

Se, mitä alun ja lopun välillä tapahtuu on melkoista avaruusoopperaa. Harvoja ihmispäähenkilöitä lukuunottamatta avaruusalusten ihmismatkustajista ei juuri puhuta, kun aluksia hallitsevat tekoälyt juonivat ja järjestelevät. Etäisyyksistäkin puhuttaessa valokuukaudet ovat skaalan pienemmästä päästä.

Kun kirja on kaiken huipuksi kirjoitettu todella hyvin, lukunautinto scifin ystäville on taattu.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...