Sylvia Ofili ja Birgit Weyhe: German Calendar No December

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olivia Evezillä on edessään kirkas ja jännittävä tulevaisuus. Opiskelu sisäoppilaitoksessa on nuorelle Viisikko-fanille kuin toteen käynyt unelma, olkoonkin että se vaatii muuttoa pienestä Warrista Lagokseen, Nigerian suurimpaan kaupunkiin. Mutta niin kuin unelmille usein käy, todellisuus ei aivan vastaa Olivian kuvitelmia. Seikkailun ja Lacrossen harrastamisen sijasta vastassa ovatkin alkeelliset olot, simputtamista ja loputtomia mielivaltaisia rangaistuksia.

Oma ongelmansa on Olivian perhetausta. Saksalainen äiti takaa sen, että Olivian ihonväri on ongelmallinen liikkuupa hän missä hyvänsä; nigerialaiseksi hän on liian vaalea, saksalaiseksi liian tumma. Ei edes Eurooppa lopulta tarjoa Olivian unelmille lopullista vastausta. Ulkopuolisuuden olo ja sen aiheuttama levottomuus, tarve löytää oma paikkansa maailmassa, ovat sarjakuvan ydinteemoja.

Toisin kuin useat arvostelemani sarjakuvat, German Calendar No December ei ole omaelämäkerrallinen sarjakuva. Tosin on helppo kuvitella, että nykyään Ruotsissa asuva nigerialainen Sylvia Ofili on tarinassa jossakin määrin ammentanut myös omista kokemuksistaan, onhan hänen perhetaustansa myös eurooppalais-nigerialainen. Sarjakuvan piirtäjä saksalainen Birgit Weyhe on sikäli mielenkiintoinen tapaus, että hänelläkin on afrikkalainen lapsuus, tosin ei Nigeriassa vaan Itä-Afrikassa.

Tarina on vahvimmillaan alkupuoliskolla, sisäoppilaitoksen absurdi elämä on parhaimmillaan hulvatontakin seurattavaa ja näin eurooppalaisin silmin se on myös miljöönä varsin mielenkiintoinen. Tarinan toinen osa Saksassa ei ehkä sinänsä ole laadullisesti huonompi, mutta sen siirtolaisuuden teemat ovat huomattavasti tutumpia.

Wayhen piirustustyyli on omaan makuuni hieman liian naivistinen ja sarjakuvan puna-vihreä värimaailma suorastaan vastenmielinen. Jos kirjassa olikin siis itselleni pieni aloituskynnys, niin ei se lukemisen aloittamisen jälkeen enää niin häirinnyt, sarjakuvan kuvakerronta toimii kuitenkin moitteetta.

Sananen vielä kirjan erikoisesta nimestä. Se viittaa aikanaan supersuosittuun nigerialaiseen sitcomiin The New Masquerade, jossa pari hahmoa heittää sisäpiirivitsinä toisilleen “German calendar” ja “No December”. Paha arvioida näin suomalaisena, onko sarjakuvan nimilainaus kuinka osuva veto, mutta kyllä sarjakuvassa omat huumorin hetkensä on.

“Stringi Elizabeth” näyttää nuoremmilleen, että vanhemmille opiskelijoille ei aleta.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 286 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...