Katja Klengel: Girlsplaining : A (sorta) Memoir

Girlsplaining

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Onko lasten lelujen sukupuoliroolit juuttuneet jonnekin 50-luvulle, vai kuvittelenko vain? Entä miksi naisten sinänsä aivan luonnollinen karvoitus herättää ihmisissä niin vaivautuneita tunteita, ja onko lasten saanti todellakin pakollinen osa naiseutta? Katja Klengel pureutuu sarjakuvassaan kysymyksiin, jotka nuorena aiheuttivat päänvaivaa ja jotka osaltaan rakensivat hänen käsitystään naiseudesta. Sarjakuvaa voikin luonnehtia eräänlaiseksi vertaistueksi teini-ikäisille, että näiden kysymysten ja häpeän tunteiden kanssa ei todellakaan olla yksin.

Sarjakuvassa käsitellään kaikkiaan seitsemää eri aihetta, mutta teos ei ole lainkaan niin pitkä kuin voisi tämän perusteella kuvitella. Klingel on nimittäin päätynyt epätavalliseen ratkaisuun, jokaisella sivulla on pääsääntöisesti vain yksi sarjakuvaruutu ja siten 154 sivuinen sarjakuva on varsin nopeasti luettu läpi. Näin hieman vanhempana naisena sanoisin, että Girlsplaining ei tuo varsinaisesti mitään uutta pöytään, mutta teinin näkökulmasta asia voi toki olla eri. Joka tapauksessa Klengel osaa kertoa asiansa hauskasti ja sarjakuvassa on mukana myös ihan oivaltavia poulaarikulttuuriviittauksia.

Olennainen osa sarjakuvan viehätystä on myös Klengelin piirustustyyli: sarjakuvaa ei ole lähdetty tussaamaan, vaan hieman röpelöinen kynänjälki yhdistettynä eloisaan mutta tarkkaan jälkeen on todella kaunista katsottavaa. Mikäli haussa on teini-ikäiselle tytölle suunnattua sarjakuvaa, tämä on oikein käypä valinta.

Titta Lindström

Titta Lindström on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka haluaa sarjakuvien valloittavan maailman. Siinä sivussa tulee luettua myös kaikenlaista muuta kirjallisuutta, josta tietokirjallisuus erityisesti herättää uteliaisuuden: voi kun olisikin mahdollista tietää kaikesta kaikki! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 315 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...