Ville Vuorela: Häirikkötehdas

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Ville Vuorela edustaa Suomen ensimmäistä nörttisukupolvea. Toisin kuin kustantaja takakannessa kehuu, Vuorela ei edusta kirjassaan koko sukupolveaan, mutta kertoo kuitenkin oman tarinansa siitä, millaista oli olla nörtti koulussa ja millaista on ollut olla nörtti töissä. Tuloksena on sekava kokoelma vaahtoamista koululaitoksesta, yhteiskunnan sosiaalisista rakenteista, nörttiydestä ja työelämästä, etenkin pelialalla.

Kirjasta puuttuu punainen lanka. Se on kuin esseekokoelma, joka hyppii vallattomasti aiheesta toiseen, tai pamfletti, joka lyö tiskiin anekdoottia toisensa perään. Eipä se minua haitannut: anekdootit olivat mielenkiintoisia ja Vuorelalla on värikkäitä, hyvin esitettyjä näkemyksiä asioista. En ole – todellakaan – joka asiasta samaa mieltä, mutta kiinnostavia ajatuksia, silti.

Kirjan kohdeyleisö ei myöskään ole ihan selvä juttu, mutta näin äkkiseltään suosittelisin sitä toisaalta peruskoulussa vääryyttä kärsineille nörteille, toisaalta opettajille ja sosiaalityöntekijöille. Jälkimmäisille ihan vain varoittavana esimerkkinä ja muistutuksena, että tällaistäkin on, eikä se välttämättä ole häiriköintiä, vaikka sen niinkin voi tulkita. Poikkeusyksilöiden tasapäistäminen samaan muottiin muiden kanssa saa myös Vuorelalta kyytiä ja peruskoululaitos muutenkin aika kipakkaa kritiikkiä.

Värikäs kirja, sen voi ainakin sanoa.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 290 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...