Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies : elämä ja vähäisemmät teot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Olen erittäin iloinen, että kirjailija on päättänyt julkaista tämän kokoelman. Osa kirjoituksista on nimittäin julkaistu aikaisemmin Kotivinkissä, Turun Sanomissa, Expressissä ja Lapsemme -lehdessä. Kirjoituksia on korjattu ja editoitu sekä paljon uuttakin on miehen käsissä syntynyt, siinä kaiken muun ohessa.

Halkaisukirvesmiehellä on sana hallussaan ja materiaalia kirjoituksiin löytyy suoraan kotoa. Perheessä on neljä eri-ikäistä lasta, joiden tarinointia käytetään monenkin jutun pohjana. Oman makunsa tarinoihin antaa vanhan omakotitalon korjaaminen eri menetelmillä sekä asuminen maalla. Komposti on silkkaa kultaa ja pihalla tai lähipusikossa voi matkustaa miten kauas tahansa. Onni on usein lähempänä kuin luulisikaan.

Isänä mies tekee etätöitä tehokkaasti – tai niin ainakin näyttää. Toisaalta, todellisuus voi olla ihanan torkkupeittopäivän viettoa kaiken keskellä. Lapset järjestävät monenlaista tekemistä, järkevää tahi sitten ei. On keppihevostehdasta ja uusia innovaatioita tarjotaan lähes päivittäin ainakin lapsen oman taloustilanteen korjaamiseksi.

Tarinat on jaoteltu viikonpäiviin, viikonpäivät on puolestaan kuvattu olemuksensa mukaisesti. Tästä sopii vaikka valita tarina jokaiselle päivälle. Näin lukien tätä voisi lukea ainakin pari kuukautta vaikka jokainen päivä. Itse valitsin ahmimisen eli luin kaiken peräjälkeen. Tarinat vievät hyvin mukanaan, lapsiperheen arki on ihanan kauheaa ja osa oivalluksista on itsellekin tuttuja. Mistä ne kaikki keksivätkään? Lasten ongelmanratkaisukyky sekä luja luottamus vanhempiinsa on uskomatonta; ikävä kyllä, joskus se loppuu ja tilalle tulee omalaatuisia teinejä. Nekin ehkä vanhentuvat, ja ilokseni voin kertoa, että näin tulee käymään. Seuraava vaihe onkin se, että tuntee itsensä todella vanhanaikaiseksi, tietämättömäksi ja osaamattomaksi uuden sukupolven opiskelijan rinnalla. Tämä on Halkaisukirvesmiehellä siis vielä edessä.

Suosittelen tarinoita jokaiselle, joka pitää lämminhenkisistä – joskin toisinaan hieman oudohkoista – tarinoista, lapsista, eläimistä, mielikuvittelusta sekä ideoista ja oivalluksista, joita voi saada seuratessaan normaalia perheen arkea. Lähes kaikissa jutuissa tarjotaan myös se oivallus, ei opetuksena vaan yleensä ajatuksena tai vaikka keskustelun aiheena ihmeteltäväksi kaikille. Itse asiassa pidin tästä enemmän kuin kirjailijan edellisistä teoksista, kaikesta huolimatta. Jokin näissä tarinoissa on vain niin puoleensavetävää ja arkisen nautinnollista, että toivon muidenkin nauttivan näistä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...