Karl Ove Knausgård: Taisteluni: Toinen kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Karl Ove Knausgård jatkaa omaelämäkerrallista sarjaansa, jonka ensimmäinen osa oli jo hurjaa kerrontaa ydinperheen hajoamisesta, isän alkoholismista sekä teinipojan rakastumisesta sekä ajatusten villistä laukasta.

Toinen kirja alkaa Karl Oven ollessa jo kolmen lapsen isä, naimisissa ja perheen asuessa Malmössä. Takaumana kerrataan, miten hän joutui tähän tilanteeseen: eräänä päivänä hän vain päätti muuttaa pois Norjasta Tukholmaan ja toteutti sen välittömästi. Onnenpossu, ei kukaan saa asuntoa Tukholman keskustasta ja vielä työhuonetta, kuten hän. Eikä tapaa uudelleen jo kerran löytämäänsä upeaa naista, kuten Karl Ove tapasi Lindan.

Kirja on myös hullu ja hurja kirjailijan ajatusten temmellyskenttä, jossa joudutaan samalla sivulla nykykirjallisuudesta Hamsunin kautta antiikin suuriin filosofeihin. Varsinkin, jos joku tuttava innostuu avustamaan ajatustenjuoksua kommenteillaan, syleillään suuria sfäärejä. Kuitenkin taustalla kulkee vieläkin oma menneisyys sekä avioero, isän kuolema, sekä monet tapahtumat. Kaikki ovat vaikuttaneet herkkään mieheen ja tämän kirjoittamiseen, joka ei nyt kunnolla suju.

Vaimon kaksisuuntainen mielialahäiriökin paljastuu sattumalta – ja onneksi, se ei haittaa. Nyt hän pystyy ymmärtämään paremmin heidän suhteensa tilannetta. Lapset tuovat elämään uuden ulottuvuuden. Esikoisen, Vanjan, syntymä on todella suuri tapahtuma ja kohta hän saa tasapuolisuutta tuomaan kaksi sisarusta. Lähes heti perään syntyy Heidi ja hieman myöhemmin John. Nyt lapsia on kolme, tarpeeksi olemaan aina eri mieltä aikuisten kanssa!

Kirjailija tekee hillittömiä, hauskoja ja nolojakin vertailuja Norjan ja Ruotsin välillä. Tämä on suorastaan nautittavan kieroa luettavaa. Ei olisi pahitteeksi suomalaisenkaan miettiä tiettyjä käytösmalleja, joita täälläkin on alettu harrastaa poliittisen korrektiuden nimissä. Samalla hän ihmettelee tukholmalaisia, näiden asuintapoja, olla välittämättä tietyistä asioista sekä toisaalta tapella radikaalisti nimettöminä mielipidesivustoilla. Naapurista tulee karmea kiusankappale, joka on viimeinen niitti Malmön eduksi.

Kirja on elämäkerrallisuuden lisäksi miehen kasvutarina, kasvamista aikuiseksi, perheenisäksi, asioiden hoitajaksi ja vastuulliseksi kasvattajaksi. Rakastuminen, lapset, kirjailijan arki – kaikki myllertävät läpi teoksen vastustamattoman kiihkeästi elämän muuttuessa täydellisesti. Karl Ovesta ei voi olla pitämättä, vaikka kaikki ei aina menekään ihan niin kuin on suunniteltu. Norjaksi sarjasta on ilmestynyt kuusi osaa, suomeksi vasta kaksi. Lisää, kiitos! Ehdottoman suositeltavaa luettavaa kaikille kirjallisuudesta ja elämäkerroista kiinnostuneille, tarina ja kieli vain vievät mukanaan! Tällaista on erään kirjailijan elämä, no, ainakin melkein…

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Kolmas kirja on ilmestynyt ja luku meneillään. Kaksi ensimmäistä luettu perä jälkeen. Pakko oli pitää muutaman “välikirjan” tauko ennen kuin aloitin tämän kolmannen osan. Knausgårdin lukeminen on hidasta. Ei yksin kirjojen sivumäärän, vaan myös niiden sisällön vuoksi. Teksti polveilee tosiaankin aiheesta toiseen kuvaten välillä kirjoittajan nuoruutta, parisuhdetta, lapsuutta, omaa lapsuuden perhettä, norjalaisia kirjailijoita, kuvataidetta, isän kuolemaan ja hautajaisiin liittyvää aikaa, omaa kasvavaa perhettä … ja kaikkea tätä onnellisen omassa sekalaisessa järjestyksessään. Sekalaisessa = aina toki löytyy vähintäänkin jokin aasin silta, jolla siirrytään aiheesta toiseen. Kolmas kirja muuten alkaakin sitten Karl Ove on kahdeksan kuukauden ikäinen. Jo alkumetreillä hän ryhtyykin miettimään, onko ihminen sama syntyessään, keski-ikäisenä ja kuollessaan tai peräti jo kuolonkankeana. Että voisiko eri ikäkausilla olla mieluummin käytössä eri nimi kuvaamassa jotenkin paremmin ihmistä, esim. vaikka Karl Ove, John Ove, Ivar Ove … jossa toinen nimi kuvaisi jatkuvuutta ja sukunimi sukuyhteisyyttä. Näin sen ymmärsin.
    Jos et jaksa lukea tarkkoja kuvauksia esimerkiksi ruuan laitosta alkaen kaupassa käynnistä, niin ei ehkä ole sinun kirjasi. Toisaalta välillä tulee niin mielenkiintoista pohdintaa ja arkirealismia vuoropuheluineen, ettei keskenkään malta jättää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...