Karl Ove Knausgård: Syksy

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Syyskesällä 2013 Karl Ove Knausgårdin perheeseen odotettiin neljättä lasta. Taisteluni-sarjan valmiiksi saanut kirjailija aloitti uuden projektin. Tarkoituksena oli kirjoittaa yksi kokonainen teksti joka päivä. Knausgård alkoi kirjoittaa tavallisista, jopa triviaaleista aiheista, kuten sammakoista, muovipusseista, kumisaappaista, auringosta ja niin edelleen. Hän halusi näyttää syntymättömälle tyttärelleen maailman sellaisena kuin se oli, koruttomasti mutta kauniisti.

Syksy on kokoelma kirjoituksia ja huomioita aivan tavallisista asioista, joihin ei yleensä muista kiinnittää huomiota. Omillaan seisovan kirjallisen kokonaisuuden loihtiminen päivässä on ammattilaiskirjoittajan työnäyte ja vaativa homma kenelle tahansa. Välillä aiheen etsintä tuntuu hankalalta, hieman väkinäiseltä, mutta jotain sieltä aina löytyy. Vaikka jotkut aiheet eivät oikein kanna, ei Syksy pelkkä kirjallinen sormiharjoitus ole. Parhaimmillaan Knausgård on silloin, kun hän avaa jotain itsestään, jotain henkilökohtaisempaa, kun hän ei kätkeydy liialliseen objektiiviseen abstraktioon. Tarina käärmeistä saa aivan uuden merkityksen, kun Knausgård jakaa vain pienenkin henkilökohtaisen muiston. Jokaisen kuukauden aloittavat kirjeet syntymättömälle tyttärelle ovat kirjan ehdonta parhaimmistoa.

Syksy on Knausgårdin kirjoitussarjan ensimmäinen osa. Tätä kirjoittaessa myös Talvi on jo ilmestynyt suomeksi, kaksi muuta vuodenaikaa norjaksi. Knausgårdin kanssa vuodenaikoja vaihtelee mielellään, vähän kerrallaan, rauhallisesti nautiskellen. Ehkä pari kolme juttua päivässä. Pienistä puutteistaan huolimatta minut Syksy voitti puolelleen.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...