Karl Ove Knausgård: Taisteluni : Ensimmäinen kirja

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Sydämelle elämä on yksinkertaista: sydän lyö niin kauan kuin voi. Sitten se pysähtyy.

Tästä alkaa Karl Ove Knausgårdin maailmanmaineeseen vienyt Taisteluni-romaanisarja. Näyttää kovasti siltä, että minutkin norjalainen tunnustuskirjallisuus vie mukanaan.

Sarjan ensimmäinen kirja keskittyy kirjailijan isään, joka hallitsi Karl Oven nuoruutta ahdistavana auktoriteettina, ja josta Karl Ove veljensä kanssa sittemmin etääntyi. Kirjan punainen lanka kiertyy alkoholismin seurauksena ennenaikaisesti kuolleen isän hautajaisjärjestelyjen ympärille. Sanomatta jääneet sanat ja saamatta jäänyt hyväksyntä toimivat tekstin alkuunsaattajina, pakottuvat tekstiksi.

Kirjan alkupuoli on puolestaan täynnä odotusta. Karl Oven ja Linda-vaimon esikoisen syntymä on käsillä. Muistot tulvivat pintaan. Karl Ove elää uudestaan lapsuutensa viime aikoja, lukioon siirtymistä ja vähittäistä itsenäistymistä kodin ahdistavasta ilmapiiristä.

Taisteluni-sarjasta on kirjoitettu paljon. Minua taitavammat analysoijat saavat kertoa, miksi kukaan haluaisi avata koko elämänsä Karl Ove Knausgårdin tavoin, läheisiään suojelematta, seurauksista välittämättä. Miksi se minulle kuuluisi lainkaan?

Itse kiinnitin huomiota siihen, kun Knausgård toteaa, ettei hänen muistissaan ole kehumista. Toisaalta koko kirja koostuu erittäin aidonoloisista tuokiokuvista, repliikkejä myöten. Mistä nämä ammentuvat? Ovatko ne totta vai keksittyjä, vai jotain siltä väliltä? Onko sillä taideteoksen kannalta lopultakaan mitään väliä? Ei, sillä Taisteluni. Ensimmäinen kirja on ennenkaikkea taideteos, omalaatuisen mielen täysin originelli tuotos, johon lukijan on vain pakko heittäytyä. Kakkososaa täytyy aloitella heti, kun saan sen hyppysiini. Ellette vielä ole sitä tehneet, suosittelen mukaan heittäytymistä!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...