Päivä

Laura Tressel: Päivä

Päivä on jo nimeltään viittaus Leevi Lehdon samannimiseen teokseen ja perusideakin on sama. Lehdon teoksessa otettiin STT:n yhden päivän uutisvirta ja laitettiin lauseet aakkosjärjestykseen (Lehdon taustalla häilyy Kenneth Goldsmithin Day, jossa kirjoitettiin kirjaksi yhden päivän The New York Times alusta loppuun). Laura Tressel tekee saman muisti... Lue koko vinkki »
Sodan viemät elämät

Katerina Gordeeva: Sodan viemät elämät : Kohtaloita Ukrainasta

Kaikkein pimeimmällä hetkellä toimittajalla on vain yksi tehtävä: dokumentoida kaikki se, mitä on tapahtunut... Ettei historiaa tarvitsisi myöhemmin vääristellä ja kertoa valheita siitä, mitä ihmiset ovat nähneet omin silmin. - Katerina Gordeeva Paljon on tapahtunut sitten helmikuun 24. päivän 2022, kun Venäjä aloitti Ukrainan valloituksen. Luke... Lue koko vinkki »
Vuosi keskiajan Suomessa

Ilari Aalto: Vuosi keskiajan Suomessa

Maataloustyöt, valo ja pimeys, arki ja juhla. Siinä vuoden ja elämän rytmitys entisaikoina sukupolvesta toiseen. Yksinkertaista elämää verrattuna nykykiireeseen ja hajanaiseen, hajottavaan sykliseen sykkeeseen. Ravinnon saaminen on kaiken toiminnan ytimenä. Silti epävarmuutta ja monenmoista vaaraa tarjolla: sadon onnistumisesta ei koskaa... Lue koko vinkki »
Syväkyntö

Hanna Kostamo: Syväkyntö

Tämä kirja ei ole paksu, mutta sen tarina on niin huima, että kun kirjan on saanut loppuun, on pakko vetää henkeä. Sitä jää pitkäksi aikaa miettimään, mitä ihmettä minä juuri luin. Vajaat kaksisataa sivua sellaista pyöritystä, että väkisinkin huimaa. Syväkyntö kertoo kirjailijan itsensä kertomana, kuinka rintasyöpä, jonka piti olla jo voitettu, ... Lue koko vinkki »
Kompromissi

Sergei Dovlatov: Kompromissi

"Kuule, meidän olosuhteissamme häviäminen saattaa olla ansiokkaampaa kuin voittaminen." Semmoistahan se oli, jo tuon turistinakin näki: ei kaksista. Ei hääviä elintasoltaan eikä vapaudeltaan ollut virolaistenkaan elämä sosialistisen Neuvostoliiton puristuksessa. Sergei Dovlatov (1942, Leningrad – 1990, New York) ajautuu lehtimieheksi Tallinn... Lue koko vinkki »
Köyhiä sukulaisia

Ljudmila Ulitskaja: Köyhiä sukulaisia

Olen aikaisemmin lukenut Ljudmila Ulitskajalta yhden novellikokoelman, Naisten valheet, ja samankaltaista tavaraa tämäkin on: pääasiassa naisten elämän ympärillä pyöriviä novelleja elämästä Venäjällä ja Neuvostoliitossa, venäjänjuutalaisella värityksellä. Ulitskaja on oivallinen novellisti, jonka tarinoissa ihmisten pienet elämät piirtyvät kirkk... Lue koko vinkki »
Poika nimeltä Veka

Mervi Pakkanen: Poika nimeltä Veka

Tämä pikku kirja kertoo Veikko Untamo Känsäläisestä, joka Känsän Vekana tunnettiin. Eletään Vekan lapsuutta Mukulakankaalla 1950-luvulla. Tarinan etenee arkea myötäillen, aikamatkalla sinne 1950-luvulle, jolloin oli kaikki erilaisempaa kuin nykyaikana. Silti mielenkiintoista ja voi sanoa, että kirjan myötä pääsee mukaviin nostalgiatunnelmiin. ... Lue koko vinkki »

Kari Palin: Sörkka : kuritushuoneen päiväkirja

Jos onkin tullut luettua rikoksista ja rikoksentekijöistä jos vaikka mitä ja monenmoisia tarinoita, niin tämä poikkeaa joukosta. Päähenkilö istuu tuomiotaan Sörkassa 1970-luvulla ja kertoo päiväkirjan omaisesti siitä, miten elämä siellä kulkee. Hän on niitä vankeja, jotka ovat päättäneet, että takaisin en tule. Moni muukin on "päättänyt" niin, m... Lue koko vinkki »
Sokeriplantaasin valtiatar

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar

Ensivaikutelma Sokeriplantaasin valtiattaresta ei ollut kummoinen: ensi alkuun tämä vaikutti vähän turhankin viihteelliseltä ja kepeältä. Mitäpä minä seksikohtauksia vastustaisin, mutta kirjan alun lesbo- ja twincest-kohtaukset yllättivät silti. Se puoli kirjasta jäi kuitenkin paljon vähemmälle, kun tarina pääsi varsinaiseen asiaan eli kun kirjan p... Lue koko vinkki »

Karoliina Suoniemi: Tehdaskaupungin lapset

Viime vuonna Karoliina Suoniemeltä ilmestyi mainio tietokirja Ihan oikeat viikinkiajan lapset. En varsinaisesti odottanut kirjalle jatkoa, joten Tehdaskaupungin lapset tuli oikein mukavana yllätyksenä. Tällä kertaa liikutaankin sitten varsin erilaisissa oloissa, 1800-luvun ja 1900-luvun alun teollistumisen vanavedessä. Suoniemi tuo hyvin esille ... Lue koko vinkki »

Leo Laurila: Pako maalta

Pako maalta on kertomus 1950-luvulta, kun nuori poika lähtee maalta kaupunkiin, Helsinkiin. Matti syntyi jo kirjassa Jannen ja Elisan kapina ja nyt hän on nuori mies, joka on suorastaan pakotettu lähtemään omasta kotikylästään. Matti on rakastunut Leenaan, jonka kasvatti-isä Kusti huomaa ja laittaa Leenan Turkuun. Leenan ja Matin suhde jää katkolle... Lue koko vinkki »

Kati Tervo: Punainen pata

Kirjailija ja kolumnisti Kati Tervo on samankaltainen ruoanlaittaja kuin minäkin. Hän on kokkina koko lailla itseoppinut, hän laittaa hyvää ja laadukasta kotiruokaa perheelleen, eikä jaksa panostaa kokkailuihin pelkästään itseään varten. Hän vierastaa liiallista mutkikkuutta, mutta on valmis kokeilemaan uusia makuja ja varioimaan löytämiään resepte... Lue koko vinkki »

Mikko With: Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta

Minua jotenkin arvelutti tämän kirjan aloitus, uskallanko lukea, haluanko edes? Jostain syystä silti olin innokas ja niin se minun, Mikon ja Tiinan suhde alkoi! Sanon suhde, koska niin syvälle uppouduin, että alkoi tuntua siltä, että me tunnemme toisemme. Tiina on kirjan sankaritar, nainen joka sairastuu rintasyöpään ja ihan niin kuin siinä ei o... Lue koko vinkki »

David Melling: Loiskun päivä & Loiskun eväsretki

Tänä keväänä olen löytänyt jo muutaman söpön uuden kirjatuttavuuden. Tuorein niistä on Loisku, pieni ankanpoikanen. Loiskun päivä sekä Loiskun eväsretki antavat lukijalleen juuri sitä, mitä teoksilta nimien perusteella voikin odottaa; tarinat ihan tavallisesta päivästä sekä piknikretkestä kavereiden kanssa. Siis juuri niistä asioista, jotka ovat... Lue koko vinkki »
Syvien pohdintojen jaosto

Jenny Offill: Syvien pohdintojen jaosto

Syvien pohdintojen jaosto kertoo pariskunnasta, joka kohtaa toisensa, rakastuu, menee naimisiin, saa lapsen ja ajautuu suhteessaan kriisiin. Nimi viittaa pariskunnan toisilleen lähettämiin kirjeisiin, joiden palautusosoitteeksi oli tapana kirjoittaa "Syvien pohdintojen jaosto". Kirja etenee nopeasti, lyhyinä irrallisina kappaleina, jotka eivät o... Lue koko vinkki »
Naisten aika

Jelena Tšižova: Naisten aika

Ensinnä on pakko kehua Jelena Tšižovan kirjailijaesittelyä, joka alkaa näin: "Venäläinen Jelena Tšižova (s. 1957) päätti ryhtyä kirjailijaksi pelastuttuaan palavalta risteilyalukselta." Tämähän olisi itsessään jo todella erinomainen romaanin aloitus. Naisten aika ei kuitenkaan kerro orastavasta kirjailijuudesta merellisen katastrofin jälkeen, va... Lue koko vinkki »
Kesä

Karl Ove Knausgård: Kesä

Kesällä 2016 Karl Ove Knausgårdin nuorin tytär on parivuotias. On tullut aika täydentää ensyklopedinen Vuodenajat-sarja viimeisellä osallaan. Edellinen osa Kevät oli kaunis yhdenpäivänromaani, mutta nyt Knausgård palaa sarjan kahden ensimmäisen osan rakenteeseen. Hän kirjoittaa muutaman sivun esseitä, eräänlaisia sanakirja-artikkeleita jos jonkilai... Lue koko vinkki »