Sirkka-Liisa Ranta: Naisten työt : Pitkiä päiviä, arkisia askareita

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Tämä kirja on erittäin mielenkiintoinen satavuotinen katsaus naisen elämään vuosilta 1860–1960. Runsailla kuvilla varustettu teos avaa oven naisen elämään, mitä se on ollut aika, kun ei ole ollut mitään mukavuuksia.

Kirjassa kerrotaan, millaisia päivät olivat maalla, kun töitä tehtiin koko ajan. Kaikki tehtiin käsin, kesät talvet. Mitään koneita ei ollut. Millaista oli säätyläisyys, naisen asema ja miten se on siitä muuttunut. Kun nainen oli täysin miehen armoilla tai anopin.

Kun itse luki kirjaa sohvalla kaikessa rauhassa, niin pani miettimään. Tarviisko valittaa, jos on pyykkiä kertynyt? Entisajan naiset pesivät pyykkiä käsin, kaiken pyykin, vaikka vaatteita ei joka päivä vaihdettukaan, hyvä jos viikoittain. Kun lakanoita huuhdeltiin avannossa ja kuivatettiin ulkona. Jos kaikilla mukavuuksilla varustettu nykyajan nainen joutuisi ajassa taaksepäin, olisi heti rakot käsissä ja loppupeleissä kuolema.

Karjanhoitokin oli ennen sitä, että lehmät lypsettiin käsin, maitoja kuljetettiin itse, veneellä ja kärryillä, reellä. Nykyään lehmät menevät itse lypsettäviksi koneisiin ja maito haetaan pihasta.

Silti, aikoinaan naisten töitä ei juurikaan arvostettu, vaikka he joutuivat olemaan peltohommissakin miesten apuna. Kun tämän kirjan lukee, arvostus nousee ja oman aikakauteni naisten valitukset työn määrästä tuntuvat lähinnä vitsiltä. Kyllä, tunsin piston sisälläni.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 249 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...