Karl Ove Knausgård: Talvi

Talvi

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Karl Ove Knausgårdin ensyklopedinen kirjoitusprojekti jatkuu. Kuten edeltäjänsä Syksy, myös Talvi on kokoelma nopeasti syntyneitä kirjoituksia, joiden taustalla on tavoite paljastaa maailma sellaisena kuin se on. Hän kirjoittaa joka päivä yhden kokonaisen tekstin (miniesseen?) jostain valitsemastaan aiheesta.

Talvi kattaa ajan marraskuun alusta tammikuun loppuun. Tekstilaji on kaunokirjallista asiaproosaa, johon sekoittuu omia muistoja ja tuntemuksia. Aihepiirit ovat runsaat, mutta ehkäpä Länsi-Ruotsin märkä ja pimeä vuodenaika saa kirjailijankin kääntymään hieman sisäänpäin, ja teksteihin löytyy muutakin kuin pintaa. Parhaimmillaan Knausgård on laittaessaan itseään peliin, kertoessaan oikeasti jonkin tarinan. Henkilökuvaukset, joita sieltä täältä löytyy, jättävät kylmemmäksi.

Päivittäisten muutaman sivun tekstien lisäksi mukana on edelleen kirjeitä perheeseen syntyvälle uudelle tyttärelle. Kirjan aluksi Knausgård kirjoittaa vielä syntymättömälle tyttärelleen, mutta viimeisen kirjeen vastaanottaja onkin vastasyntynyt tytär. Nämä kirjeet ovat kauniita, henkilökohtaisia. Niissä välittyy valtava tunne.

Luin Talvea pitkään, ehkäpä marraskuulta vuodenvaihteeseen asti, pienissä paloissa. Luulenpa, että tälle kirjoituskokoelmalle aika tekee oikeutta, sillä mieluiten näitä muutaman sivun aihekokonaisuuksia lueskeleekin pieninä paloina, kolme tai neljä tekstiä kerrallaan. Aina niissä jotain ajateltavaa on.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...