Jim Thompson (toim.): Helsinki Noir

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Akashic Books -kustantamon kansainvälinen Noir -dekkarisarja on ilmestynyt jo vuosikymmenen ajan, ja siihen kuuluu kymmeniä kirjoja. Kirjat ovat rikosnovellikokoelmia, jotka keskittyvät aina yhden kaupungin laitapuolen elämään. Kirjoittajat ovat paikallisia dekkaristeja. Tänä syksynä yksi uusista mustanpuhuvista kaupungeista on Helsinki. James ”Jim” Thompsonin toimittama Helsinki Noir ilmestyi yhtä aikaa suomeksi ja englanniksi.

Minkälaisena Helsinki sitten esittäytyy maailmalle eturivin dekkaristiemme silmin? Räntäsadetta, lumituiskua, pakkasta ja pimeää? Toki, mutta paljon muutakin: epäluuloja, väkivaltaa, rasismia, syrjäytymistä. On poliiseja, vartijoita, pikkunilkkejä, isompia tekijöitä. Rikos löytää tiensä kaikkiin yhteiskuntaluokkiin.

Dekkarinovelli on hankala kirjoitusmuoto, sillä se ei salli suuria harhapolkuja. Tarinan on pysyttävä kasassa, mutta siltikään se ei saisi olla liian yksinkertainen tai ennalta-arvattava. Parhaimmillaan Helsinki Noir on kokoelman keskikohdilla, kun peräkkäin parastansa panevat Johanna HolmströmJukka PetäjäKaro Hämäläinen ja Leena Lehtolainen. Heillä kaikilla on tyly tarina kerrottavanaan, mutta jotenkin kaikkeen siihen kylmyyteen ja sydämettömyyteen virtaa elämää. Toisaalta kokonaisuutena Helsinki Noir on kuitenkin varsin epätasainen, sillä muutama mukaan otetuista novelleista on suorastaan surkeita tai jotenkin muuten luotaantyöntäviä.

Tietyistä puutteistaan huolimatta Helsinki Noir pysyy pinnalla. Parinkymmenen sivun paloina annosteltu pahuuden paketti on monipuolinen kattaus dekkarigenremme tämänhetkiseen tasoon. Suomalaiseen rikoskirjoittamiseen on voinut luottaa: kärki on leveä. Annetaan siis suositus synkkämielisen dekkarin ystäville.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

  1. Pikainen luettava. Lievä pettymys, jostain syystä odotin parempaa.

  2. Kuten arviossani sanoin, epätasainen. Holmströmin identiteettivarkausnovelli oli kyllä hyytävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...