Andrzej Sapkowski: Herran Soturit 1

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Noituri-kirjoistaan maailmaan maineeseen nousseen Andrzej Sapkowskin vähemmän tunnettu Hussilaistrilogia jatkuu. Vuorossa on Herran soturit 1, joka on kahtia jaetun toisen kirjan ensimmäinen puolisko.

Toisin kuin Sapkowskin Noituri-sarja, Herran Soturit sijoittuu oikeaan maailmaan. Lukija pääsee mukaan seikkailuun, joka sijoittuu Böömiin ja Sleesiaan 1400-luvulle. Vaikka tosimaailma onkin näyttämönä, ei tarinaa ole kahlehdittu todellisuudella. Yliluonnollista vaikuttaa löytyvän monessa muodossa ja Noituri-sarjan fanit tuntevat olonsa kyllä kotoisaksi.

Kirjan maailma ei myöskään ole yhtään sen valoisampi kuin Noiturin maailma. Käynnissä ovat hyvin veriset uskonsodat, joissa kumpikin osapuoli toimii hyvin itsekeskeisten tarkoitusperien perässä. Lähtöisin nämä ovat Jan Husin uskonpuhdistuksesta ja tämän vastustamisesta, jossa pyrittiin muuttamaan katolisen kirkon asemaa.

Näiden myllerrysten keskellä seikkailee Reynevan ystävineen. Reynevan pyrkii selvittämään veljensä murhaa ja samalla joutuu keskelle uskonsotaa. Onnekseen Reynevanilla on osaavat ystävät, jotka tasapainottavat hänen kenties naiivia idealismiaan. Näiden apua Reynevan kiperästi tarvitseekin. Hänellä on nimittäin itselläänkin kykyjä, joita uskovaiset eivät katso hyvällä.

Herran soturit on rakenteeltaan hyvin klassinen veijaritarina. Kirjan juoni on tavallaan hyvin etäinen. Keskiössä ovat päähenkilöiden kommellukset: yhdestä ongelmasta eksytään seuraavaan, lähes jatkuvasti täpärästi pelastuen. Se pelastaakin kirjan, sillä muuten tarina olisi turhan synkkä.

Kirjan käännöstyöstä vastaa Tapani Kärkkäinen, joka jo Sapkowskin edellisten käännösten parissa vakuutti minut työllään.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...