E. L. Doctorow: Homer ja Langley

Homer ja Langley

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Homer ja Langley Collyer ovat todellisia historiallisia henkilöitä. New Yorkissa asuneet veljekset olivat eksentrinen kaksikko, joka keräsi asuntonsa täyteen roinaa. Veljesten kuoltua asunnosta poistettiin 130 tonnia jätettä. Kaksikosta on tullut sittemmin legenda, joka on ikuistettu useisiin kirjoihin.

E. L. Doctorow ottaa Homerissa ja Langleyssä vapauksia todellisuudesta. Suurimpana muutoksena Doctorow pidentää vuonna 1947 kuolleiden veljesten elinikää aina 1980-luvulle asti. Näin Doctorow saa veljeksistä työkalun, linssin, jonka läpi katsella amerikkalaista elämänmenoa.

Tarina alkaa kultaisista vuosista 1900-luvun alusta, muistosta, jossa Homer näkee vanhempiensa nousevan laivaan, joka vie heidät kiertelemään maailmaa muutamaksi kuukaudeksi. Matkaan aikana kotiin tulee laatikkokaupalla aarteita kaukaisilta mailta.

Langley joutuu ensimmäiseen maailmansotaan. Homer, joka on sokeutunut teini-ikäisenä, välttyy sodalta. Sillä välin kun Langley on sodassa, espanjantauti vie hautaan Homerin ja Langleyn vanhemmat. Langley palaa sodasta hengissä, mutta kaasuiskussa vammautuneena. Veljekset asuvat upeaa taloaan Fifth Avenuella, mutta vanhempien puuttuessa veljesten taloudenpito käy huolimattomaksi.

Veljekset kokevat siirtolaiset, 1930-luvun lamakauden, jazzmusiikin, gangsterit, toisen maailmansodan, Vietnamin sodan… kaiken omasta näkökulmastaan, omasta kodistaan käsin. Vuosisata kulkee veljesten asunnon läpi.

Langleyllä on kaikenlaisia projekteja, joita varten hän kerää tavaraa veljesten talon täydeltä. Sanomalehtipinot valtaavat huoneet, ruokasalin täyttää T-mallin Ford, kaikkea tavaraa kertyy vain kertymistään. Sivussa kulkee veljesten jatkuva sota yhteiskunnan koneistoja vastaan: sähkölaitoksia, kaasulaitoksia, pankkeja ja muita viranomaisia.

Homer ja Langley on kiehtova, melko nopealukuinen kirja, joka tarjoaa mielenkiintoisen newyorkilaisen näkökulman 1900-lukuun ja näkökulman eksentristen ja pakkomielteisten hamstraajien elämään. Doctorow kuvaa Collyerin veljekset muunakin kuin vain vitsinä tai karikatyyrihahmoina; he ovat mielenkiintoisia, kiehtovia, ymmärrystä ansaitsevia hahmoja.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 307 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...