Tuomas Marjamäki: Vain ajan kysymys

Vain ajan kysymys -kirjan kannessa on violettiin pukuun pukeutunut mies seisomassa kädet levällään selin kameraan. Miehellä on käsissään värikkäitä kortteja, kaksi televisiokameraa kuvaa häntä ja ympärillä on savua ja spottivaloja.

Vain ajan kysymys on romaani, kaunokirjallinen teos. Tämä on heti mainittava, koska kirjailija Tuomas Marjamäki voi kirjoittaa lähes mitä tahansa. Häneltä on tullut niin monta tietokirjaa ja jopa lastenkirjoja, mutta tämä on nyt sellainen kirja, jossa ei tarvitse juurikaan faktoja tarkistella.

Kirjan päähenkilöt ovat veljekset Visa ja Veli Keinonen. Toinen on viisi minuuttia vanhempi. Koska heti ensiksi mainitsin Visan, niin Visa on se tässä tarinassa olevinaan tähti, vaikka minä kyllä pidin enemmän Velistä. Veljesten äiti jo heti aluksi oli sitä mieltä, että Visa on jotain, Visasta tulee kaikkea ja ehdottomasti parasta, Visa on esikoinen. Olisin heti kättelyssä halunut vaihtaa muutaman sanan tämän äidin kanssa.

Visa Keinonen on suositun visailuohjelman juontaja. Tässä jo tulee esille se, että Tuomas Marjamäki on armoton sanoilla ja asioilla leikittelijä ja niitä leikittelyjä saadaan kokea koko kirjan verran.

Visa tarvitsee lisää näkyvyyttä ja sen eteen tehdään kaikki ja vähän enemmänkin. Vaikka kyseessä on romaani, niin alkoi välillä tuntua, että se saattaa olla todellisuudessa yhtä absurdia. On luottotoimittaja Esko Kärkkäinen ja sitten on nuori Ella Pöyhönen, joka haluaisi räväyttää uutisiin sen, mikä on totta.

Visa on sankari ja vaikka toisin voisi luulla, niin Veli ei ole katkera Visalle, vaan tietää, että ilman häntä ei olisi Visaa. Veli petaa kaiken aina taustalla.

Marjamäki tuo esille monta juttua niin, että alkaa vaan naurattaa, kun käsittää, miten totta ne jutut ovat. Silti ketään ei loukata, jos kissa vaivihkaa nostetaan pöydälle, niin sitä voidaan hymyssä suin silitellä.

Marjamäen edellisen romaanin Myöhäistä katua päähenkilönä oli Kauno Brandt, aikansa filmitähti. Kauno nousee tässäkin kirjassa esiin veljesten äidin muistoissa.

Vain ajan kysymys on mahdottoman hyvä, hauska ja oivaltava ja ennen kaikkea lopussa kaiken päälaelleen kääntävä, että se oli suorastaan riemastuttava lukukokemus. Kannattaa tarttua tähän, koska siinä on niin ovelasti rivien välistä kerrottu, miten kukakin makaa.

Kini

Olen Kini, kirjojen ja kirjailijoiden ystävä. Työskentelen Kouvolan pääkirjastossa kirjastovirkailijana ja tehtävänkuvaani kuuluu mm. kirjailijavierailujen järjestäminen. Olen aina lukenut paljon ja monipuolista kirjallisuutta. Olen kulttuurin suurkuluttaja. Kirjojen lisäksi ramppaan elokuvissa ja teatterissa. Sain Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinnon vuonna 2021! Kinin haastattelu. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 365 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!