Annie Darling: Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa

Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa -kirjan kannessa on piirros kivijalkakirjakaupan ovesta ja kadulla poispäin kaupasta kävelevä nainen.

Ja miten ihana itse puotikin oli. Onnellisten kirjojen kauppa oli koko Britannian, kenties koko maailman ainoa kirjakauppa, joka oli erikoistunut ainoastaan romanttiseen kirjallisuuteen. ”Täyden palvelun kirjakauppa romantiikannälkäisille”, luki asiakkaiden ostoskasseihin sujautettavissa kirjanmerkeissä.

Onnellisten kirjojen kauppa oli tuntunut Ninasta kodilta jo ennen kuin hän oli muuttanut sen yläkertaan, ja nyt hän istuskeli jakkaralla myyntitiskin takana tarkkailemassa valtakuntaansa. Tilan keskellä oli pöytä, jolle oli kasattu kirjapinoja ja jonka ympärille oli aseteltu kolme enemmän tai vähemmän kulahtanutta sohvaa. Yhdellä seinällä oi uutuuksia ja bestsellereitä sekä pyörälliset tikkaat, joilla pääsi käsiksi ylähylyihin, ja vastakkaisella seinustalla oli lisää kirjoja sekä rivi vintagelasikkoja täynnä rakkausromaaniaiheisia lahjatavaroita, kuten mukeja, postikortteja, T-paitoja ja koruja.

Annie Darlingin neliosaisen Bloomsburyn kirjakauppa -sarjan kirjat sopivat itsenäisinä osina luettaviksi, mutta minä päätin nautiskella niistä järjestyksessä. Jokaisen kirjan päähenkilönä on joku kirjapuodin henkilökunnasta, ja kolmannessa osassa Hullua rakkautta Bloomsburyn kirjakaupassa tutustumme Ninan tarinaan. Uhkeita muotojaan vintagemekoissa tarjoileva ronskintuntuinen Nina alkaa kyllästyä alituiseen juhlimiseen ja miehiin, jotka eivät sovi enää sen enempää hänen omaan miesmakuunsa kuin huolestuneiden työkavereidenkaan pirtaan.

Varmaa on silti ainakin, että liiketoiminta-analyytikko Noah, joka tulee tarkkailemaan kirjakaupan menoa ja työntekijöiden tapoja, ei todellakaan ole Humisevan harjun Heathcliff. Vaikka myöhemmin paljastuu, että pukumiehellä on jopa tatuointi, ihme ja kumma, niin voitteko kuvitella, mikä aihe siinä on: Bayesin teoreema, Noahin lempiyhtälö. Matematiikkaa, jonka kauneudesta mies on varsin innoissaan! Teoreemaa voi soveltaa käytäntöön vaikka niin, että vie lihaa syövän ja vintagevaatteita rakastavan Ninan retrohenkiseen hampurilaisravintolaan. Vaikuttavaa.

Noah on vaikuttanut hämmentävän tutulta ja herättää epämääräisiä muistoja Ninassa. Kun hän osoittautuu kaikkitietäväksi pubivisassa, Nina tajuaa, missä on nähnyt miehen aiemmin ja on varma, että muisto on parasta salata. Noah ei saa koskaan saada selville, että he ovat tavanneet aiemmin. Siitä seuraisi pelkkä katastrofi.

Muistoista ja niiden paljastumisesta saadaan aikaan romanttisen viihteen kaareen tarpeelliset juonenkäänteet. Loppu on luonnollisesti sellainen kuin Onnellisten kirjojen kaupasta kertovissa teoksissa kuuluu olla.

Anna

Anna on ikuisesti ahmimisikäinen lukija ja kirjoittaja. Hän ei lähde mihinkään ilman muistikirjaansa. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 365 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!