Marjo Sinokki ja Petri Virtanen: Hyvinvointia työstä : työhyvinvoinnin kehittyminen, perusta ja käytännöt

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Petri Virtasen ja Marjo Sinokin tutkimus työhyvinvoinnista ja sen merkityksestä tarjoaa katsauksen paitsi työhyvinvoinnin kehitykseen 1900-luvun alusta lähtien myös siihen, millainen merkitys työhyvinvoinnilla on nyky-yhteiskunnalle.

Kun työhyvinvoinnin edistämiseen liittyi aiemmin paljon työntekijän fyysisen turvallisuuden takaamiseen liittyviä asioita, on työn kuormitus monesti nykyään enemmän henkistä. Henkisen pahoinvoinnin vaikutukset vaikkapa työn tuottavuuteen saavat kuitenkin melko vähän huomiota osakseen, ja varsinkin konkreettiset toimenpiteet puuttuvat usein. Petri Virtanen ja Marjo Sinokki ovat tutkimuksessaan laskeneet, että jo yhden euron sijoitus työhyvinvointiin tuottaisi viiden-kuuden euron hyödyn. Tämä siis samaan aikaan, kun monet työnantajat karsivat säästöpaineissaan henkilöstön työhyvinvointiin vaikuttavia etuja.

Sinokin ja Virtasen kirja käsittelee työn ja organisaatioiden muutosta monesta näkökulmasta ja luo monipuolisen katsauksen työhyvinvointiin ja siihen vaikuttaviin tekijöihin. Kirja ei pyri etsimään syyllisiä tai asettamaan ketään yksin vastuuseen työhyvinvoinnin puutteista, vaan toteaa hyvinvoivan työyhteisön syntyvän tiimityönä ja jokaisen työntekijän olevan osaltaan sitä rakentamassa.

Työhyvinvoinnin keskeisimmäksi piirteeksi näyttäisi kuitenkin muodostuvan työn merkitys. Pelkkä palkka yksinään ei riitä työhyvinvoinnin takeeksi, vaan ihmisen tulee kokea tekevänsä merkityksellistä työtä. Tutkimusten mukaan työmotivaatioon vaikuttaakin suuresti työntekijän kokemus työn arvosta ja merkityksestä, ja siihen sisältyy sekä muilta saatu sosiaalinen arvostus että itsearvostus. Jos oman työnsä kokee välttämättömänä pahana, on työhyvinvointia vaikea saavuttaa.

Hyvinvointia työstä -teosta suositellaan erityisesti työhyvinvoinnin ja työsuojelun kanssa työskenteleville, mutta kyllä esimerkiksi työhyvinvoinnin syntyä työpaikalla ja yksilöllistä työhyvinvointia käsittelevät luvut ovat hyödyllistä luettavaa ihan jokaiselle. Itse ainakin koen saaneeni kirjasta paljon ideoita niin oman asenteen muokkaamiseen kuin ihan työpaikallekin vietäväksi.

Salla P.

Olen kolmikymppinen kirjafani, joka lukee sekä työn puolesta että huvikseen. Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen, enkä hyljeksi mitään kirjallisuuden genreä. Työssä luen paljon nuortenkirjoja, mikä heijastuu tänne kirjavinkkeihinkin. Lisäksi olen entisessä elämässäni työskennellyt historian parissa, joten sitäkin aihepiiriä tulee seurailtua edelleen aktiivisesti. Kaunokirjallisuuden ohella pidän erityisesti ruoka-, ja urheilukirjoista, ja puutarha-aiheiset kirjatkin ovat viime vuosina hiipineet vaivihkaa kirjahyllyyni. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 294 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...