Johan Bargum: Ikämiehiä

Ikämiehiä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kun Johan Bargum julkaisee uuden teoksen, on kyseessä minulle aina merkkitapaus. Yhdeksi kaikkein suurimmista kirjailijasuosikeistani jo vuosia sitten noussut suomenruotsalainen Bargum tarkastelee uudessa Ikämiehiä-novellikokoelmassaan vanhenemista, vanhuutta ja muistojen pysyvyyttä. Valikoiman kuudesta novellista kaksi oli mukana jo Novelleja 1965–2015 -kokoelmassa, ja ne julkaistaan nyt kirjailijan muokkaamina uudelleen. Muut neljä tarinaa ovat uusia.

Muisti on epäluotettava palvelija. Paljonkohan siitä, mitä me väitämme muistavamme, on jälkeenpäin lisättyä tai peräti keksittyä. Kuinka usein me kaunistelemme ja väritämme asioita, joita olemme kuulleet? Voiko muistoihin ylipäätään luottaa, vai ovatko ne vain tulosta meidän salaisista toiveistamme ja turhamaisuudestamme?

Johan Bargumin kieli on säästeliästä, pohtivaa, ja hänen novelleissaan ylisummaan tapahtuu kovin vähän. Silti hän onnistuu luomaan kauniin, ehkä hieman melankolisenkin tunnelman pienillä piirroilla, eri aikakausien ja tilanteiden ennakkoluulottomalla yhdistelyllä. Miten peräkkäiset tekstikappaleet linkittyvät toisiinsa, miten erilaisia ovat Bargumin leikkaukset, siinä on se taika, jonka hänen vähäeleinen proosansa saa aikaan.

Hämmästelen kerta toisensa jälkeen Bargumin luomien pienten liikkeiden itsessäni aiheuttamaa tunnekuohua. Koen keskustelevani, ajattelevani, yhdessä Bargumin ikääntyneiden tai ikääntyvien minäkertojien (vaiko oman itsen?) kanssa. Bargumin itsensä hyväksyneet ja juoksunsa juosseet ikämiehet eivät ota maailmaa ympärillään liian vakavasti, antavat jo maailman mennä.

Sitäkö vanhenemisella tarkoitetaan, että kaikki ympäriltä loppuu?

Ohut novellikokoelma voi olla sisällöltään suuri. Paljon ei tarvitse sanoa, jos sen sanoo kohdalleen. Johan Bargumin Ikämiehiä on totuttua huippulaatua Suomen parhaalta novellistilta. Paljon sanottu, mutta jos et muuten usko, niin kokeile!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...