Johan Bargum: Syyskesä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Elokuussa Olofin ja Carlin äiti kuolee. Hän haluaa kuolla rakkaalla huvilallaan Sipoon saaristossa, jonne lähisuku kokoontuu ollakseen vielä kerran äidin kanssa. Amerikassa asuva Carl jätti Suomen taakseen jo vuosikymmen sitten, mutta nyt hän saapuu perheineen. Vaimo ja kaksi poikaa, jotka ovat kuin yö ja päivä keskenään. Johan Bargum on kipeiden ihmissuhteiden ja luopumisen äärellä upeassa romaanissaan Syyskesä.

Äidin kuoleman odottaminen ja veljesten kohtaaminen tuo mieleen vanhoja muistoja, hetkiä historiasta, jolloin olisi ehkä pitänyt tehdä toisin. Carlin ja Olofin keskinäinen suhde samoin kuin veljesten suhde äitiinsä ja tämän Tom-ystävään osoittautuvat varsin mutkikkaiksi. Bargum kirjoittaa sujuvasti noin kolmea erillistä aikakerrosta, jotka jokainen vievät surumielistä tarinaa vähitellen eteenpäin.

Ja miten ihmeessä Johan Bargum osaakaan kirjoittaa niin kovin tehokkaasti? Syyskesässä ei taida olla yhtään ylimääräistä sanaa, niin loppuun hiottu timantti se on. 120 sivua, lyhyitä lukuja, tarkkoja vuoropuheluita: siinä se kertomus on, kokonainen taideteos.

Jo tässä vaiheessa voidaan sanoa, että aiemmin kevätkesällä äkkäämästäni Johan Bargumista on tulossa minulle vuoden isoin uusi kirjailijalöytö. Aiempien häneltä lukemieni teosten tapaan myös Syyskesä on mitä oivallisin romaani, jonka suositteleminen on suuri ilo.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...