Johan Bargum: Syyspurjehdus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaksi eläkeläismiestä, joilla on hieman yhteistä menneisyyttä, lähtee syyskuussa vielä yhdelle purjehdukselle. Toinen miehistä, Harald, on parantumattomasti sairas. Olof puolestaan on jäänyt joitakin aikoja aiemmin leskeksi tapaturmassa. Olofin vaimo oli Haraldin entinen. Illalla Harald katoaa. Jäljelle jää kaksi ristiriitaista tarinaa siitä, mitä todella tapahtui.

Johan Bargumin Syyspurjehdus on pieni helmi. Siinä purjehdusretken tapahtumat selitetään kahteen kertaan. Toinen miehistä valehtelee, vai valehteleeko? Mikä on totuuden raja, jätetäänkö jotain kertomatta? Takuulla jätetään, ja kummankin puolen kertomus on taatusti puolueellinen ja omaa etua tavoitteleva. Lukijan tehtäväksi jää päättää, kumpaa uskoa, vai uskoako kumpaakaan. Taitavasti laadittua pienoisromaania ei pysty laskemaan käsistään.

Syyspurjehdus sijoittui hyvin vuoden 2012 Blogistanian Finlandia-äänestyksessä. Se on mallikas esimerkki siitä, että kokonaisen draaman pystyy rakentamaan varsin pienistä palasista. Novellistinakin tunnettu Bargum jäi nyt mieleen ehdottomasti kiinnostavana kirjailijana, jonka tuotantoon tullee jatkossa tutustuttua enemmänkin. Tälle vahva suositus!

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

2 kommenttia

 1. Tähän helmeen törmäsin täysin vahingossa. Edellisellä kerralla helmeen törmäsin samalla menetellä ja vielä kolmanteenkin helmeen. Menetelmäni: Päätin lainata kirjan, jonka tekijän sukunimi alkaa A: lla ja joka on minulle ennestään tuntematon, sitten B:llä, C:llä …
  Adichie, Chimamanda Ngozi: Puolikas punaista aurinkoa
  Bargun, Johan: Syyspurjehdus
  Carrére, Emmanuel: Huviretki painajaisiin
  Kaikki erilaisia, mutta todella upeita kirjoja. Kaksi viimeksi mainittua on pakko lukea kerta istumalta ja se onnistuukin helposti, koska kirjat ovat melko ohuita – huonontamatta millään lailla tarinaa.
  Syyspurjehduksesta Hannu tuolla edellä sanoikin kaiken.

 2. Hyvä menetelmä! Monesti jollain tapaa satunnaisella otannalla löytyy mielenkiintoista luettavaa. Tuo aakkosmenetelmä toimii varmasti hyvin, maahaaste on ollut toinen mainio keino löytää jotain ihan uutta luettavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...