Johan Bargum: Syyspurjehdus

Syyspurjehdus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Kaksi eläkeläismiestä, joilla on hieman yhteistä menneisyyttä, lähtee syyskuussa vielä yhdelle purjehdukselle. Toinen miehistä, Harald, on parantumattomasti sairas. Olof puolestaan on jäänyt joitakin aikoja aiemmin leskeksi tapaturmassa. Olofin vaimo oli Haraldin entinen. Illalla Harald katoaa. Jäljelle jää kaksi ristiriitaista tarinaa siitä, mitä todella tapahtui.

Johan Bargumin Syyspurjehdus on pieni helmi. Siinä purjehdusretken tapahtumat selitetään kahteen kertaan. Toinen miehistä valehtelee, vai valehteleeko? Mikä on totuuden raja, jätetäänkö jotain kertomatta? Takuulla jätetään, ja kummankin puolen kertomus on taatusti puolueellinen ja omaa etua tavoitteleva. Lukijan tehtäväksi jää päättää, kumpaa uskoa, vai uskoako kumpaakaan. Taitavasti laadittua pienoisromaania ei pysty laskemaan käsistään.

Syyspurjehdus sijoittui hyvin vuoden 2012 Blogistanian Finlandia-äänestyksessä. Se on mallikas esimerkki siitä, että kokonaisen draaman pystyy rakentamaan varsin pienistä palasista. Novellistinakin tunnettu Bargum jäi nyt mieleen ehdottomasti kiinnostavana kirjailijana, jonka tuotantoon tullee jatkossa tutustuttua enemmänkin. Tälle vahva suositus!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...