Kjell Westö: Lang

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Christian Lang, nelikymppinen romaanikirjailija ja tv-juontaja, ajautuu elämänsä pahimpaan pulaan. Pari avioliittoa karille ajanut Lang rakastuu viitisentoista vuotta nuorempaan arvoitukselliseen Saritaan, joka puhuu erikoisia asioita. Sarita on pienen pojan yksinhuoltaja, ja hänen entisestä miehestään Markosta tulee ajan mittaan yhä pahempi peikko Langin ja Saritan suhteelle.

Kjell Westön Lang on romaani rikoksesta ja siihen johtaneista syistä. Se on tiivis ja helppolukuinen, mutta varsin älykkäästi jännitettään lisäävä kolmiodraama, jota on hankala laskea käsistään. Luin Langin hyvin nopeasti, kahdessa päivässä kesken kovimpien työkiireideni. Paitsi sulavasanaista tarinaa, Lang tarjoilee myös pienen nostalgiatripin vuosituhannen vaihteen Helsinkiin. Westö elävöittää tarinaansa ajankohdan oikeilla tapahtumilla ja aidoilla henkilöillä (joskin Westö toki toteaa, että teoksessa mainittuja oikeita ihmisiä tulee käsitellä tässä yhteydessä fiktiivisinä hahmoina).

Parasta Langissa on sen kerronnallinen rakenne. Langin surullinen tarina kerrotaan “auktorisoimattomana romaanina”, kertojanäänenä toimii kirjailija Konrad Wendell, Langin lapsuudenystävä, jonka kanssa Lang kirjoitusprosessin mittaan katkaisee välinsä kokonaan. Toinen fiksu kirjallinen koukku on se, että Langin rikos paljastetaan jo heti kirjan alussa, tarinan loppuratkaisu siis oikeastaan aloittaa koko kirjan. Koko kirja on oikeastaan kertomus siitä, miten tilanteeseen tultiin. Se, että lukija tietää, mitä tapahtuu, ei lainkaan vähennä loppuratkaisun jännittävyyttä, pikemminkin lisää sitä.

Jos jostakin Langia kritisoisin, niin vähempikin seksi olisi kyllä riittänyt. Toisaalta Langin ja Saritan suhde elää nimenomaan ruumillisuuden kautta, ja vanhat kehnot uskottomuus ja parisuhdeväkivalta sekä fyysinen ylivoima ovat keskeisiä noir-henkisiä teemoja. Tarina on kokonaisuutena kuin pastissi jostakin 1940-luvun synkeästä Hollywood-leffasta, jossa Langin rooli kuuluisi Bogartille ja Saritaa esittäisi Rita Hayworth. Kjell Westön Lang on onnistunut rikosromaani, jota kyllä kelpaa jännityksennälkäisille Kirjavinkkien ystäville suositella.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 289 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...