Buzz Aldrin

Johan Harstad: Buzz Aldrin : taviksena olemisen taito

Buzz Aldrin : taviksena olemisen taito oli niin omituinen nimi romaanille, että otin tämän Johan Harstadin vuonna 2005 julkaistun teoksen lukulistalle. Buzz Aldrin : taviksena olemisen taito ei kerro kuuluisasta astronautista, jonka jo tiesin, vaan masentuneesta norjalaisesta puutarhurista. Romaanin päähenkilön elämäntehtävä on olla tunnollinen ... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »

Kjell Westö: Lang

Christian Lang, nelikymppinen romaanikirjailija ja tv-juontaja, ajautuu elämänsä pahimpaan pulaan. Pari avioliittoa karille ajanut Lang rakastuu viitisentoista vuotta nuorempaan arvoitukselliseen Saritaan, joka puhuu erikoisia asioita. Sarita on pienen pojan yksinhuoltaja, ja hänen entisestä miehestään Markosta tulee ajan mittaan yhä pahempi peikko... Lue koko vinkki »
Pahan varjot

Anne Holt: Pahan varjot

Kustantaja on julkaissut jälleen kaksi Hanne Wilhelmsen -dekkaria yksissä kansissa. Tässä ovat siis mukana Paholaisen kuolema ja Kuollut jokeri. Kuten jo edellisestä yhteisniteestä mainitsin, idealla on puolensa. Tässäkin yhteisniteessä käy hyvin ilmi Hannen ja Cecilien suhteen kehitys ja traagiset tapahtumat. Lisäksi Hannen oma urakehitys, työt... Lue koko vinkki »
Kuoleman kasvot

Anne Holt: Kuoleman kasvot

Kirjailijan kaksi ensimmäistä Hanne Wilhelmsen -dekkaria on nyt sidottu yksiin kansiin eli Sokea jumalatar ja Vereen kirjoitettu. Sokea jumalatar antaa ensinnäkin melko perusteellisen kuvan päähenkilöstä eli nuoresta ylikonstaapelista, joka rakastaa vaaleanpunaista Harrikkaansa. Hän on älykäs, kova ja uskaltaa kohdata rankkojakin asioita. Hänell... Lue koko vinkki »

Susanna Alakoski: Sikalat

Humalaisilla aikuisilla oli kumikädet ja kumijalat. Humalaisten aikuisten huokoset haisivat voileipäkakulta. Humalaiset aikuiset eivät koskaan katsoneet lasta silmiin. Susanna Alakosken esikoisteos Sikalat kuvaa lähiöiden elämää Ruotsissa 1960–1970-luvuilla. Julkaisuvuonnaan Sikalat oli vuoden tapaus ja herätti laajaa keskustelua niin maahanmuu... Lue koko vinkki »

Torgrim Eggen: Pärstäkerroin

Suurkäräjävaalit lähestyvät, ja Norjan vähemmistöhallituksen yksin muodostavassa Solidaarisuuspuolueessa on piru irti. Kannatusluvut ovat laskussa, kansan vaali-into on tipotiessään, vanha puoluejohtaja ja pääministeri on vakavasti sairas, ja seuraajaehdokkaat ovat kaikkea muuta kuin yksimielisiä oikeastaan mistään. Loka lentää ja arveluttavatkin m... Lue koko vinkki »

Torgrim Eggen: Sisustaja

Sigbjørn Lunde on menestyvä kolmekymppinen sisustusarkkitehti, joka muuttaa uuteen isoon asuntoon avovaimonsa kanssa. Sigbjørnin suunnitellessa oman asuntonsa sisustusta hän saa muutamia isoja toimeksiantoja, jotka takaavat hänelle töitä pitkäksi ajaksi eteenpäin. Pääprojektiksi nousee rikkaan yritysjohtajan vastikään hankkima omakotitalo, jonka si... Lue koko vinkki »
Onnellinen pieni saari

Lars Sund: Onnellinen pieni saari

Fagerö on pieni saaristolaiskunta jossain päin lounaista saaristoamme. Sen ihmiset tuntevat toisensa ja ovat sopeutuneet karuihin oloihin hyvin. Kesäisin tavallista rauhaa hieman häiritsevät mantereelta tulevat mökkeilijät, ulkopuoliset, mutta heihinkin on jo totuttu. Saaristossa on kaikki hyvin, paremmin kuin mantereella. Eräänä keväänä fageröl... Lue koko vinkki »

Kjell Westö: Rennot suosikit

Ihmisiä, ihanteita ja niiden murtumista, lapsuuden muistelua, jalkapalloa ja Helsinkiä. Kjell Westön on monipuolista luettavaa. Se herättää ajatuksia ja saa lukemisen ohessa pohtimaan omaa elämäänsä. Kertomukset ovat helppolukuisia, mutta sisällöltään syvällisiä. Kirjan nimi ei viittaakaan tyyliin, vaan radio-ohjelmaan, kuten eräästä novellista sel... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Fermat’n viimeinen teoreema

Pierre de Fermat oli mestarillinen amatöörimatemaatikko, joka kehitteli elämänsä aikana yhtä jos toista. Tärkeimmäksi perinnöksi jäi kuitenkin kirjan marginaaliin raapustettu lause Cuius rei demonstrationem mirabilem sane detexi hanc marginis exiguitas non caperet, Olen keksinyt väittämälle ihmeellisen todistuksen, mutta marginaalissa ei riitä sill... Lue koko vinkki »

Jostein Gaarder: Sofian maailma

Taannoin jotkut filosofian opiskelijat leukailivat, ettei filosofiksi suinkaan tulla opiskelemalla filosofiaa. He arvelivat koulutusohjelmien tuottavan pelkkiä "filosofologeja": oppineita, jotka tuntevat suurten ajattelijoiden aivoitukset mutteivät osaa omaehtoisesti setviä olemassaolon peruskysymyksiä. Sofian maailma (Sofies verden, 1991) on al... Lue koko vinkki »