Sami Liuhto: ilonirunonurinoli

Ilonirunonurinoli

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Palindromit – sanat tai lauseet, jotka merkitsevät etu- ja takaperin jotain, tavallisesti samaa – olivat jo antiikin kansojen suurta hupia. Kielellä leikittely on aina mukavaa, ainakin tuloksen ollessa vielä hauska tai jopa järkevä. Jos sillä on vielä suurempaa taiteellista merkitystä, aina parempi. Suomi sopii palindromeihin vokaali-konsonanttivaihtelunsa sekä aikamuotojensa vuoksi erinomaisesti. Kaikki muistavat lapsuudestaan ja kouluajoiltaan palindromit saippuakauppias, innostunut sonni sekä itselleni ainakin mieleen hyvin jäänyt nisumaa oli isäsi ilo aamusin. No, viimeinen ei ehkä ole aivan kohdallansa ja tässä päästäänkin asian ytimeen.

Palindromi on mahdollisimman tiukka, säännelty, esteettinen ja muodollinen esitys. Tämä sopii erinomaisesti nykytaiteen tiettyihin osiin, joten miksei runoihinkin. Ennenhän suorastaan edellytettiin tiettyjä muotoseikkoja, kuten loppusointuja, kolmipolvista trokeeta tai muuta vastaavaa. Palindromin tiiviin ja muodollisen ytimen ympärille sitä voi jatkaa melko pitkään, tosin tällöin ryhti tavallisesti alkaa hajota ja tulos on silkkaa hölynpölyä. Tulos voi toki olla hauska, huvittava, mutta onko siitä aina runoksi?

Sami Liuhto on kokelmassaan vienyt sekä palindromien tiukan muodollisuuden äärimmilleen että miettinyt sisällön tarkasti. Muodon suhteen ollaan jopa niin tarkkoja, että etu- ja takakansi sekä sisällysluettelo ja nimi ovat palindromeja kaikki! Ehdottomasti lukemisen arvoista jo sanojen ja tunnelman takia. Mielenkiintoinen kurkistus hieman erilaiseen runouteen. Mukana on erilaisia esityksiä, myös eri kieliä ja todella suosittelen tutustumaan.

”a i r o t – s t o r i a
a.k.a.
nollaa aallon
Aallon alla jana,
vesi nieletti.
Minne yletti
tieteesi historia?
Airot sihisee.
Teitittely?
En nimittele, inise
Vanajalla nollaa.”

Liuhto pitää myös blogia, jossa on usein harvinaisen vaikeita ja mielenkiintoisia ”taikalaatikoita” sanoista. Kannattaa muistaa nimi ja odottaa lisää tai lukea erinomaista blogia. Tämä ei todellakaan ole Suomen ensimmäinen palindromirunokirja, mutta alusta loppuun ja lopusta alkuun mielestäni paras. Mielenkiintoinen uutuus aikaisempiin palindromirunoihin verrattuna.

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 305 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...