Frederick George ja Neal Stephenson: Interface

Interface

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yhdysvaltain presidentti pitää vaalien alla unionin tila -puhettaan ja lupaa parantaa valtion rahatilannetta jättämällä valtion ottamien lainojen korot maksamatta. Illinoisin kuvernööri William Cozzano saa tämän seurauksena aivohalvauksen ja toisaalla suursijoittajien salainen verkosto närkästyy vielä pahemmin. Kuvernöörin sisäpiiri ostaa aikaa vihjailemalla kuvernöörin harkitsevan presidenttiehdokkuutta, mikä sopii sijoittajaverkostolle erittäin hyvin — presidentti on vaihdettava paremmaksi.

Cozzanolle tarjotaankin pian mahdollisuutta päästä kokeilemaan aivan uudenlaista hoitoa aivohalvaukseen. Cozzanon päähän istutetaan biosiru, jonka avulla hän saavuttaa — ja ohittaa — aikaisemman toimintakykynsä tuotapikaa. Cozzanon päähän pystytään välittämään suoraan Yhdysvaltain väestöä kuvaavan tilasto-otoksen mielipiteitä eri asioista — siis reaaliaikaista tutkimusdataa siitä, mistä kansa tykkää. Kuinka tällainen ehdokas voi olla voittamatta?

Kirja etenee erikoisella tavalla. Siitä saa vähän teknotrillerivaikutelman (Bruce Sterlingin määritelmän mukaan teknotrilleri on scifi-kirja, jossa on mukana presidentti), mutta mikään tiukka trilleri Interface ei ole, ainakaan ennen loppuaan. Tapahtumat etenevät pitkään yllättävän leppoisasti ja ilman varsinaisia pahiksia, juonta rakennellaan kaikessa rauhassa.

Mikäs rakennellessa, sillä Interface on Stephensonin tyyliin hulvattoman hauskaa luettavaa. Tyylin tunnistaa hyvin, vaikka kirja onkin selvästi mainstreamimpi kuin vaikkapa Cryptonomicon. Tästä voivat nauttia muutkin kuin nörtit. Vaikka tekniikka onkin vähän vanhentunutta — selvimmin se näkyy videonauhurien valtavasta määrästä — juttu toimii silti ja kirja on tupaten täynnä todella herkullisia yksityiskohtia.

Kirjan loppu on hivenen pettymys, mutta matkan varrella Interface tarjoaa niin runsaasti viihdettä, että sitä ei voi olla suosittelematta. Mainitaan vielä, että lukemassani Arrowin julkaisemassa pokkarissa oli huomiota herättävän paljon painovirheitä, joten joku muu laitos voi olla parempi.

Interface on julkaistu alunperin salanimellä Stephen Bury, jonka takana ovat siis Neal Stephenson ja tämän setä George Jewsbury, joka käyttää taiteilijanimeä J. Frederick George.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 099 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...