Sam Harris ja Maajid Nawaz: Islam ja suvaitsevaisuuden tulevaisuus

Islam ja suvaitsevaisuuden tulevaisuus

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Yksi tv-uutislähetys taas takana sadoista ja tuhansista. Tässä tavan katsojan tiivistys: – Eipä tuosta ota mitään selvää, yhtä mylläkkää ja tappelua, väkivaltaa kaikin.

Muslimeja, terrorismia ilta illan jälkeen. Pakko katsojan viimeinkin paneutua asiaan, josko jotain pientä jyvää irtoaisi perustietämättömyyteen.

Paljonkin lohkeaa, ihmeen paljon jää faktaa mieleen, kun dialogiopus Islam ja suvaitsevaisuuden tulevaisuus on luettu, kuunneltu, kun uskonnoton amerikkalainen bestselleristi Sam Harris ja entinen radikaaliterroristi, Lontoon yliopistossa opiskelut Maajid Nawaz ovat keskustelleet islamilaisuudesta.

Maailman puolestatoista miljardista muslimista arviolta 20 prosenttia on islamisteja, jotka eivät kiellä väkivaltaa ja joista militanteimmat ovat jihadisteja, Islamilaisen valtional-Qaidan, Al-Shabaabin, Boko Haramin kaltaisten ryhmien taistelijoita.

Entinen radikaali Nawaz, ks. Radical, on perustanut Quilliam-järjestön: “Tehtävämme, jota tuskin kukaan kadehtii” on kyseenalaistaa islamilaisuudessa vallalla olevat väkivaltaiset, fundamentalistiset ja ideologiset dogmit.

Harris nostaa esille kaksi pahinta raivattavaa estettä: vääräuskoisten demonisoinnin sekä paratiisi-pyrkimyksen. Eli kun kuolet uskon puolesta, so. tapat vääräuskoisia, avaa marttyyrius varman tien paratiisiin; tämänpuoleinen elämä siinä pelissä on arvoa vailla.

Vaan mitä keinoja on esteiden raivaamiseen?

On päästävä moniarvoisuuteen, pluralismiin, jossa vallitsee liberalismi, ihmisten kunnioitus ja tasa-arvoisuus, keskustelemalla, puhumalla, pyhien kirjoitusten uudelleen tulkinnalla, sillä muita keinoja ei ole. Tosin Nawaz keskustelun kuluessa on puhunut toisinkin: “Mitä Islamilaiseen valtioon tulee, tällainen vitsaus täytyy saada kukistettua sotilaallisesti ja kulttuurillisesti. Mikään muu kuin täydellinen kukistuminen ei pure ryhmittymään, joka katsoo niin varmasti voivansa puhua Jumalan suulla.”

Nawaz päättää dialogin Harrisin kanssa: “Islamin tulkinnan uudistaminen on tänä päivänä monumentaalinen haaste, mutta jostakin sen on käynnistyttävä.”

Eipä tässä uutistenkatsoja voi muuta kuin lisääntynein taustatiedoin ja detaljiuskomuksin – alkoholia voit juoda jos se ei ole rypäleestä; 70 sukulaista ja ystävää voit valita paratiisiin tapettuasi ja niin edelleen – hyppysen viisastuneena, valaisevaa kirjaa kiitellen, jatkaa tv-uutisten katselua ja toivoa quilliameille onnistumista ponnisteluissa pahaa vastaan.

hikkaj

SUOMEN ARVOSTELIJAIN LIITON eli SARVin JÄSEN ilman sarvia ja hampaita - myös lukiessa. Opettaja - ollut. Kieli kaikki kaikessa - suomen kieli. Ei Kilven voittanutta - Volterin eikä Eevankaan. Kotiblogipottu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 303 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...