Leena Lehtolainen, Elina Paasonen ja Kaisa Viitanen: Jään lumo

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Leena Lehtolainen on tietenkin kaikille tuttu dekkarikirjailijana, mutta lisäksi hän on ollut koko ikänsä vannoutunut taitoluistelufani. Kaisa Viitanen on puolestaan taitoluisteluun erikoistunut toimittaja ja Elina Paasonen merkittävä taitoluistelun valokuvaaja. Jään lumo on rakkaudenosoitus tälle kauniille ja vaativalle lajille, se on mielenkiintoinen paketti asiantuntevaa tekstiä ja henkeäsalpaavan kauniita kuvia. Teos on eräänlainen jatko samojen kirjoittajien vuonna 2010 ilmestyneelle Taitoluistelun lumo -kirjalle, joka valittiin aikanaan Vuoden urheilukirjaksi.

Kirjan perustana ovat lukuisat yksin- ja pariluistelijoiden sekä jäätanssijoiden haastattelut, ja mukana onkin hyvin nimekästä joukkoa: Mao Asada, Miki Ando, Javier Fernández, Eric Radford, Adam Rippon ja tietysti kotimaiset tähdet Laura Lepistö ja Kiira Korpi. Teos rakentuu näiden haastatteluiden kautta taitoluistelun ja kaiken huippu-urheilun ajattomiin teemoihin – kipu, paine, oikeus, voima, ja lopulta sitten myös lumo.

Jään lumo ei siis ole mikään tekniikkateos, jossa selostettaisiin kaavioiden kanssa axelin ja lutzin eroja, vaan paljon yleisempi kunnianosoitus taitoluistelulle. Se on kirjoitettu pieteetillä ja arvostuksella, joskus ehkä vähän liiankin ylätyylisesti, mutta hyvin siitä kuitenkin käyvät ilmi veri, hiki ja kyyneleet, kaikki se valtava panostus, minkä huippu-urheilu vaatii. Luistelijoiden lisäksi käväistään lyhyesti myös valmentajien ja tuomarien maailmassa, jotta kuva olisi täydellinen.

Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että vaikka itsekin olen perin innostunut taitoluistelusta, en ole juurikaan tutustunut suomalaiseen Taitoluistelu-lehteen enkä näin ollen tiedä, minkälaisella kynänjäljellä Kaisa Viitanen kirjoittaa, mutta Leena Lehtolaisen omaleimainen ääni minusta kyllä kuuluu kirjassa. Ja entä sitten kuvat! Niihin on kiteytynyt merkillisellä tavalla juuri se lumo, joka kirjan nimestä ja itse tekstistä välittyy, jokin salaperäinen hetki, joka tekee taitoluistelusta ehkä kauneimman urheilulajin maailmassa.

Tuija

Olen Tuija ja kirjat ovat kuuluneet olennaisesti elämääni jo yli 50 vuoden ajan. Työurakin sijoittui kirjastoihin, joten lapsuuden haave kirjojen ympäröimästä elämästä on toteutunut. Rakastan laatukirjallisuutta, tyttökirjoja ja hyviä dekkareita. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 301 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...