Franklin Foer: Jalkapallon maailmanselitys

Jalkapallon maailmanselitys

Osta kirja itsellesi

Euroopassa jalkapallo on peli, jossa palloa potkitaan jaloilla. Amerikassa jalkapallo on peli, jossa soikiota kannetaan käsillä. Tästä huolimatta amerikkalaisjournalisti Franklin Foer on onnistunut kirjoittamaan loistavan kirjan nimenomaan eurooppalaisesta jalkapallosta ja jalkapallon yhteiskunnallisesta merkityksestä. Kirkkokuntien väliset jännitteet, juutalaiskysymys, korruptio, nationalismi, huliganismi, globalisaatio – jalkapallon avulla voidaan tarkastella näitä kaikkia! Kansakunnan tapa pelata jalkapalloa heijastelee koko yhteiskunnan toimintatapoja ja kulttuuria.

Foer on kiertänyt lähes koko maailman, muun muassa Serbiassa, Skotlannissa, Brasiliassa, Ukrainassa, Iranissa ja Espanjassa, keräämässä aineistoa kirjaansa varten, välillä hankalissakin paikoissa. Hän ei pelkää ottaa esille arkojakaan asioita. Moniin yhteiskunnallisiin ongelmiin saadaan näkökulmia konfliktin molemmilta puolilta. Foer on päässyt lähelle haastateltaviaan ja pystyykin näin ottamaan melko maanläheistäkin tuntumaa käsittelemiinsä aiheisiin.

Välillä Foerin tulkinnat menevät jopa hieman liiallisuuksiinkin, mutta kokonaisvaikutelma on hyvä. Foer osaa kirjoittaa mukaansatempaavasti, asiantuntevasti, ja ennen kaikkea lajia rakastaen. Tässäpä kirja kaikille jalkapallon ystäville, ja mikseipä portiksi lajin pariin haluavillekin!

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.