Sylvain Ricard: Järjen veit

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Mies ja nainen kertovat omista näkökulmistaan tarinaansa. Mies on menestyvä liikemies, matkalla kohti ylennyksiä. Vaimo hoitaa kotia, eikä hänen tarvitse käydä töissä: miehen palkka riittää kyllä. Miehellä on töissä stressiä. Kotona vaimo koettaa pitää kaiken kunnossa, mutta jokin naurettava pikkuseikka saa miehen kohottamaan kätensä ensimmäisen kerran vaimoa vastaan. Ensimmäinen lyönti ei jää ainoaksi. Miehen ja naisen parisuhde ajautuu tuhon partaalle.

Sylvain Ricardin sarjakuvaromaani Järjen veit on raaka kertomus siitä, miten toisiaan rakastavat ihmiset päätyvät tekemään pahaa toisilleen. Yksinkertaisia selityksiä Ricard ei anna: kaikista iskuista huolimatta nainen aina vain jaksaa rakastaa miestään, samoin mies. Kun ratkaisua haetaan lopulta oikeussalista asti, on lopputulos se, minkä valitettavasti kuvitteleekin sen olevan.

Järjen veit ei ole kaunis tarina, mutta se on hienosti kerrottu ja piirretty. Kuvittaja James luo eläinhahmoillaan kuvitteellisen maailman, joka on kuitenkin niin kovin tosi. Ja parisuhdeväkivalta ei katso säätyä tai varakkuutta. Sitä esiintyy myös korkeakoulutetuissa rikkaissa piireissä. Aiheena se on surullisen ajankohtainen. Järjen veit saa minulta vahvan suosituksen – sillä varauksella tosin, että tarinan rajuus saattaa aiheuttaa pahaa mieltä.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...