Maria Vilja aloitti uuden kuvakirjasarjan vuonna 2025 kirjalla Juuli, isoveli ja hurja liuku. Nyt käsillä on sarjan toinen kirja ja on hyvä tarkastella, miten sarja hahmottuu. Pääosassa ovat jälleen kerran viisivuotiaas Juuli, kahdeksanvuotias isoveli ja isovanhemmat, joiden kanssa ollaan arkisten puuhien ja tunteiden parissa.
Kirja alkaa vadelmanpoiminnasta. Juuli ei voi olla huomaamatta, että veljellä on purkissaan jo tsiljardi vadelmaa, vaikka Juulilla on vain muutama, kun pensaasta poimitut vadelmat löytävät tiensä ennemmin Juulin suuhun kuin kippoon. Mutta sitten koittaa katastrofi, kun ampiainen säikäyttää Juulin ja kerätyt vadelmat kaatuvat kiposta.
Isoveli osaa onneksi lohduttaa ja muun mukavan tekemisen parissa aika kuluu ja vadelmat unohtuvat – hetkeksi. Illalla taas harmittaa, miten paljon nopeampia muut olivat vadelmien poimijoina. Lopulta kaikki onneksi kääntyy parhain päin ja Juulin viisivuotiaspäivää päästään juhlimaan hienon vadelmakakun kanssa.
Juuli, isoveli ja viisi vadelmaa on ihastuttava kirja. Vilja on noussut nopeasti suosikkikuvittajieni joukkoon. Kirjassa on todella upeita aukeamia ja etenkin Juulin ilmeikkyys on hienoa. Tässä pikkutytössä on luonnetta ja se näkyy kuvista selvästi. Kirjan tunneskaala on laaja ja välittyy sekin hienosti. Teksti ja kuvat tukevat toisiaan hyvin.
Kahden ensimmäisen kirjan perusteella Juuli-sarja on aivan kotimaisten kuvakirjojen parhaimmistoa tällä hetkellä; suosittelen kirjoja lämpimästi joka perheeseen, josta löytyy kuvakirjojen lukijoita.