Riika Helle-Kotka: Kaiuttimessa peipot

Kaiuttimessa peipot

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Riika Helle-Kotkan neljäs runokirja Kaiuttimessa peipot tarjoilee kattauksen haikuja ja tankoja. Runojen kuvasto yhdistelee suomalaisuutta ja nojatuolimatkailua Japanissa. Yleisesti ottaen pidän onnistuneimpina niitä, joissa suomalaisuus näyttäytyy parhaiten. Runojen japanilainen kuvasto tuntuu paikoin vähän matkailumainosmaiselta, vaikka Helle-Kotka sanookin jälkisanoissaan haluavansa valottaa myös maan kääntöpuolta kiiltokuvien takaa. Kuvasto tuntuu silti vähän tavanomaiselta.

Minua vähän tökkii laiska taivuttaminen tavumäärän vuoksi, tällaiset “meidokahvilaan / laulamaan sisäkön kaa”, “moikkaan robottii”, “haavan hahtuvat / maalaa unikuvia”. Eipä näitä onneksi enempää ollutkaan, mutta ennemmin joustaisin tavumäärästä tai keksisin toisen tavan ilmaista, kuin käyttäisin tällaista muusta tyylistä poikkeavaa puhekielistä muotoa. Ei tanka siihen romahda, jos jollain rivillä on seitsemän tavun sijasta kahdeksan; muoto on kuitenkin jonkunlainen sovellus jo siinä kohtaa, kun kieli vaihtuu japanista suomeksi.

Latteimmillaan runot ovat tasapaksuja, muodoltaan toisteisia. Parhaimmillaan näissä runoissa on kuitenkin hienoja kuvia. Joskus yhdistyy molemmat: “kuikka uikuttaa / järvenpinta väreilee / usva levitoi”. Helposti tunnistettava, viehättävä kuva – mutta tämä toistuva subjekti-predikaatti-rakenne kaipaisi minusta vähän ravistelua. Väistämätön vertailukohta on vasta lukemani Niklas Salmen Valotusaika, jossa muodon hallinta on terävämpää.

Valituksen aiheista huolimatta Kaiuttimessa peipot oli miellyttävä tuttavuus, joka kannatti kyllä lukea. Muodon kanssa vain voisi saada enemmänkin aikaan, pelkkä tiukka tavujakoon kiinnittyminen ei itsessään tee hyvää tankaa tai haikua.

oksan rasahdus
hiljaisessa metsässä
räjähtää ydinpommi

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 298 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...