Catharina Ingelman-Sundberg: Kakkua, kiitos

Osta kirja itsellesi

Palvelutalo Timantissa ei ole kaikki niin kuin pitää. Kahvin juonti on rajoitettu kahteen kupilliseen päivässä, ruoka tulee muoviin pakattuina annoksina ja ovet pannaan kiinni kello 20. Jos joku innostuu liian aktiiviseksi, rauhoitetaan into punaisilla pillereillä. Palvelutalon ylihoitaja Barbro pyrkii tekemään kaikkensa, jotta rahaa säästyy ja hänen pisteensä johtajan ja hänen toiveidensa aviomiehen silmissä nousisivat.

Märtha Andersson on kuitenkin saanut tarpeekseen. Hyvässä kunnossa oleva 80-vuotias Märtha näkee televisiossa dokumentin vankiloista ja toteaa, että niissä on paremmat oltavat kuin palvelutalossa. Yhdessä neljän parhaan ystävänsä kanssa hän alkaa suunnitella rikosta, joka ei olisi liian vakava mutta kuitenkin sellainen, että viisikko pääsisi hetkeksi pois palvelutalosta. Nero, Anna-Greta, Harava, Stina ja Märtha ovat vanhoja ystäviä ja kuorokavereita, ja nyt he päättävät nousta kapinaan ja laittaa elämän ranttaliksi.

Catharina Ingelman-Sundberg on kirjoittanut menevän ja viihdyttävän teoksen, joka seurailee Jonas Jonassonin menestyskirjan Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi jälkiä. Eläkeläisillä on aloittelijan tuuria ja vanhuskortti käytettävänään, kun he painelevat rollaattoreineen ympäri Tukholmaa ja onnistuvat toteuttamaan kaikkien aikojen tauluryöstön. Poliisi on ymmällään, ja lehdet saavat aiheesta repiviä otsikoita.

Teos on kannanotto siihen, miten vanhuksia nykyään kohdellaan, ja se tarjoaa hauskan vaikkakin kyseenalaisen mallin siihen, miten viimeisistä vuosista voi tehdä viihdyttäviä. Märtha ja kumppanit näyttävät esimerkkiä siitä, että elämässä on vielä mahdollista pitää hauskaa, sillä oikeastaan mitään menetettävää ei ole.

Kakkua, kiitos aloittaa Keinutuolikopla -nimellä kulkevan sarjan, joten kuoroporukan seikailu jatkunee, ennen kuin palvelutalo taas kutsuu. Kirjan tyyli on kepeä ja itselleni ehkä liian viihteellinen, mutta se on suositeltavaa luettavaa kevyistä hyväntuulen tarinoista pitäville. Sarjan seuravaa osaa odotellessa voi lukea samaa teemaa käsittelevän ja samanlaisista aineksista koostetun Minna Lindgrenin Ehtoolehto -trilogian kaksi jo ilmestynyttä osaa Kuolema Ehtoolehdossa ja Ehtoolehdon pakolaiset.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Heidi V.

Kieleen ja kirjallisuuteen intohimolla suhtautuva Heidi Viherjuuri asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Innostuu tulevaisuuden klassikoista ja novelleista ja pitää kielitajuaan yllä lukemalla uutta kotimaista proosaa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tämä oli kyllä kiva hyväntuulen kirja. Nauratti välillä ääneenkin. Lakkaliköörin äärellä juonitaan konnuuksia, tarkoituksena kuitenkin aiheuttaa mahdollisimman vähän harmia kenellekään. Solsidanin tyylistä ruotsalaista pienieleistä huumoria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...