Kari Hotakainen: Ihmisen osa

Ihmisen osa

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Eläkkeelle jäänyt pienyrittäjä, lanka- ja nappikauppias Salme Malmikunnas ei pidä kirjoista eikä kirjailijoista, silä hän ei hyväksy kirjoihin kirjoitettua valehtelua, vääristelyä ja liioittelua. Kuitenkin hän myy elämäntarinansa seitsemästä tuhannesta eurosta kirjailijalle, joka tarvitsee aiheen uuteen kirjaansa. Rahoille on kipeä tarve, niin kipeä, että siitä ei voi oikein edes puhua, kaikki siihen liittyväkin on ohitettava.

Kari Hotakaisen Ihmisen osa on traaginen, koskettava ja surullinen kirja siitä, kuinka koko elämä voi romahtaa hetkessä. Salmen omaäänisen tarinan kautta aukeaa muidenkin näkökulmia. Laajan henkilögallerian kautta Hotakainen pääsee pohtimaan monipuolisesti erilaisia selviytymistapoja menetyksien ja vastoinkäymisten äärellä. Työpaikan menetys, köyhyys, jopa suoranainen nälkä, laitapuolen kulkijat ja sitten me kaikki tavalliset ihmiset. Salmen omalaatuisella temperamentilla varustettu mies Paavo, lapset Helena, Pekka ja Maija, Maijan afrikkalainen mies Biko sekä monet muutkin elämän jollakin tavalla lommottamat ihmiset saavat omat lukunsa tarinassa. Mitä kaikkea voidaan myydä ja mitä voidaan ostaa? Mitä tehdään sitten, kun sanat eivät enää riitä. Tarinan käydessä yhä raadollisemmaksi selviää myös se, mikä lopulta on ihmisen osa.

Vaikka Ihmisen osan pohjavire onkin apea, on kirjassa jälleen kerran valtava määrä niitä muutaman sanan sivalluksia, jotka parhaimmillaan naurattavat vedet silmistä ja jotka toisaalta antavat runsaasti ajattelemisen aihetta. Hotakainen osoittaa jälleen ilmiömäistä sananhallintaa ja rytmitajua lauseissaan, joissa olennainen sanottava tiivistyy hyvin selkeänä ja tarkkana muutamaan sanaan, yksittäiseen repliikkiin tai ajatuksen puolikkaaseen. Ihmisen osa on erinomaisen kirjailijan yksi parhaita taidonnäytteitä.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää jalkapallosta, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Sieltä se Runeberg-palkinto sitten pamahti. Onneksi olkoon!
    Tähän kirjaan voi ottaa monta näkökulmaa. Hannun jo kommentoimien lisäksi minua kiehtoi esimerkiksi kielellä leikittely. Kaikilla keskeisillä henkilöillä on kieliongelma. Joku on hyvä puhumaan, joku puhuu hoonosti, joku ei ollenkaan; myyntipuhe tekee täyskäännöksen aina kun asiakas on oikeassa…
    Hotakaisen teos kommentoi myös kiinnostavasti elämäkerrallista kirjoittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...