Kalevi Helvetti: Kalevi Helvetti

Kalevi Helvetti

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Pertti Kurikan nimipäivät on yhtyeenä jotain aivan poikkeuksellista. Kehitysvammaisten miesten hurja punkbändi on Suomessa kovassa huudossa, fanikuntaa löytyy ympäri maailmaa. Ja sitten on tämä Kalevi Helvetti. Meksikolainen kustantamo Ediciones Hungria on julkaissut kokoelman Pertti Kurikan synkeän alter egon Kalevi Helvetin tekstejä ja piirroksia. Meno on todella rankkaa:

pertti on veressä
miski pertillä on
verinen käsi ja
ja miski pertillä
on verinen käsi
onkose oikjon
minä viha pertti
kurikka vittuun
saatana perkele
helvetti pertti

Tässä lainattu runo ei ole ollenkaan pahimmasta päästä. Alusta asti on selvää, että tämä kirja ei ole vitsi – kaukana siitä. Pertti Kurikka käy läpi patoutuneita tunteitaan ja raivokasta ahdistustaan. Kuolema tai sen ajatus – musta haamu, haikala, luuranko, käärme – on alati läsnä, väkivallan ja itsetuhon sekä itseinhon henki on ilmeinen. Piirrokset ovat karuja ja kamalia. Pertti ei voi hyvin, Pertti tarvitsee apua.

Kalevi Helvetti on suoruudessaan armoton dokumentti kehitysvammaisen elämästä ja tuntemuksista. Jokainen bändin elämään (esimerkiksi erinomaisen Kovasikajuttu-dokumenttielokuvan kautta) tutustunut ymmärtää, että Pertti on joka hetki tosissaan. Tämä runoteos kannattaa lukea.

Hannu

Lempääläinen opettaja Hannu Sinisalo tykkää maantiepyöräilystä, kissoista ja lautapeleistä. Lukutottumuksiltaan Hannu on runsasruokainen klassikoista sarjakuviin ja dekkareista filosofiaan, mutta omimmillaan hän on viileän ironian ja älykkään huumorin parissa. Hannun haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...