Kari A. Sihvonen: Kapteeni Kanki ja Onnen avaimet

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Albumin piirtäjä on monipuolinen sarjakuvantekijä ja tämä on ensimmäinen albumin mittainen Kapteeni Kangen seikkailu. Hän on aikaisemmin esiintynyt muun muassa Myrkky-lehdessä sekä kokoelmassa Kapteeni Kanki — Jäykkää menoa. Kapteeni Kangen idea on ehkä hiukan elähtänyt, mutta toimii aika mukavasti siitä huolimatta tai ehkäpä juuri siksi. Kaikkia meitä kiinnostaa millainen on hyväntahtoinen, vähän yksinkertaisenkin oloinen, mutta pervo supersankari ja millaisiin seikkailuihin hän joutuu.

Kapteeni Kangen huumori on kuitenkin kilttiä. Paljasta pintaakaan ei ole tarjolla juuri lainkaan ja Itse Asiastakin vain haaveillaan. Kiroillaanhan tässä, toki, mutta ei varmaankaan niin paljon kuin oletettavassa kohderyhmässä. Hahmot on toteutettu tyylikkäästi, mutta vähän jäykkiä ne ovat sekä melkoisia stereotypioita. Toiminnasta puuttuu liikkeen ja vauhdin tuntua ja tämä häiritsee etenkin tappelu- ja tuhoamiskohtauksissa, joissa odottaisi jotakin vähän räväkämpää menoa.

Tarinassa on hyviä ideoita ja heittoja: gorilla Gayrilla, aikakone ja liuta lievästi erikoisia hahmoja nimineen (muun muassa Peelo-Pate, Marsalkka Mahtimeisseli ja Mika Mieskunto sekä Moralisaattori, tuo nalkuttava feministi) sekä tietysti nörttien muokkaama unelmien nainen. Jostain syystä niiden sovittaminen yhteen ei toimi hirveän hyvin eikä tarina kokonaisuutena oikein kanna. Kapteeni Kangella ei taida kunto kestää näin pitkiin sessioihin.

Kapteeni on parhaimmillaan lyhyemmissä pätkissä. Kannattaa kuitenkin tutustua, mikäli ei ole aikaisemmin Kapteeni Kankeen törmännyt.

Melkein parasta tarinassa ovat Marsalkka Mahtimeisselin ja Pirjon treffit, joilla Marsalkka pääsi vapaasti heittämään iskurepliikkejään (ja ajatuksiaan…). Myös Todellisuustarkastajat ovat Kapteenin vihollisina hervottomia tyyppejä.

Kaikesta huolimatta aivan kelpoa sarjakuvaa, erilaisia sankareita, vihjeenomaisia ajatuksia sekä tekoja — kyllä tällä pari iltaa saa naurettua ja herjat tietysti uusiokäytetään lähipiirissä. Albumin piirosjälki on muuten jämäkkää ja tyylikkään yksinkertaista, painatus ja värit näyttävät myös hyvältä. Hyvin toteutettu uutuus niille, jotka eivät vielä ole ehtineet tähän kotimaiseen sankariin tutustua! Kovakantista Kapteeni Kankea ei noin vain voi syrjäyttää.

close

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada uudet kirjavinkit sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.
(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...