Venla Hiidensalo: Karhunpesä

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Matalena palaa Suomeen oltuaan pitkään poissa. Hän palaa vain, koska isoäiti on kuolemaisillaan ja tämä haluaa hänen selvittävän, mitä isälle tapahtui. Isoäidillä ei ole ollut tarkempaa tietoa isänsä kohtalosta ja se on vaivannut häntä ilmeisesti jo vuosikymmeniä.

Rakkaudesta kaikki on alkanut, niin tämänkin suvun salaisuudet. Rakkaudesta ja sodasta, vaietuista ja piilotetuista asioista sekä tarinoista. Matalenalla ei itselläkään ole mennyt oikein hyvin. Hän tuntuu etsivän jatkuvasti jotakin, ehkä sitten itseään. Elämä saa nyt hetkeksi toisen suunnan, kun historia alkaa paljastua.

Kertojaäänet vaihtelevat ja sanansa saavat niin punakaartilainen kuin hänen rakastettunsa, heidän myöhemmät kohtalonsa sekä omalaatuiset, mystiset tapahtumat eräässä saaressa. Äiti ei halua tai jaksa ymmärtää koko asiaa. Parasta olisi jättää koko haihattelu, jäädä kotimaahan ja odottaa vain mummon kuolemaa. Tie vie kuitenkin jopa Venäjälle asti, kun Neuvostoliittoon joutuneen miehen kohtaloa selvitellään. Yllättäen myös Ruotsista kuullaan lisätietoja.

Matalenan sinnikkään työn tuloksena paljastuu lopulta suvun koko tarina, ainakin melkein. Loput saavatkin ehkä jäädä tuulten vietäväksi. Tärkeintä on kuitenkin totuus. Totuus vihasta, väkivallasta, rakkaudesta ja sodista sekä siitä, miten ne ovat vaikuttaneet suvun jokaisen jäsenen elämään.

Romaani on hieno sukupolvien tarina vahvoista naisista, päämäärätietoisista miehistä, kärsivistä ihmisistä ja aina lopulta rakkaudesta. Kuvaus maaseudun ja kaupunkielämän välillä luo vahvaa kontrastia, samoin yleensä henkilökuvaus. Tekijä on saanut mukaan ainutlaatuisen tunnelman, josta on vaikea päästä irti. Tarinat jäävät pyörimään mieleen pitkäksi aikaa lukemisen jälkeenkin. Itse pidän tätä ehdottomasti tekijän parhaana teoksena ja suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet Suomen lähihistoriasta ja sen vaikutuksesta tavallisen ihmisen elämään maalla ja kaupungissa.

(Erityisesti uudet kotimaiset julkaisut on usein, ei aina, saatu kustantajalta arvostelukappaleina. Se, mistä kirja on saatu, ei vaikuta siihen, kehummeko vai emme.)

Irja

Irja ei vierasta mitään kirjallisuuden genreä, mutta pitää eniten hyvistä elämäkerroista, trillereistä, kauhusta, jännäreistä, yhteiskunnallisesta ja poliittisesta kirjallisuudesta. Lukenut kaiken käsiinsäsaaman 4-vuotiaasta lähtien. Vinkkaa noin 20 % lukemastaan. Kaikki vinkit »

Kommentti

  1. Tykkäsin todella paljon. Sen enemmittä sanoitta suosittelen. Vahva lukukokemus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 868 tilaajan joukkoon!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...