Alice Munro: Karkulainen

Karkulainen

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

Vasta kolmantenatoista naisena Nobelin kirjallisuuseliittiin nostettu Alice Munro on novellisti. Olen lukenut Munrolta aikaisemmin hänen viimeiseksi jääneen Kallis elämä -kokoelmansa, nyt nappasin kirjastosta sattumalta tämän aikaisemman, sopivasti Nobel-voiton kanssa samana vuonna ilmestyneen kokoelman. Alunperin tämä on ilmestynyt vuonna 2004.

Tyyli on tuttua Munroa: vähäeleisiä novelleja entisaikojen elämästä Kanadassa. Yhteisenä teemana novelleille ovat naiset, joiden elämä on muutostilassa. Ensin kohdataan vähävarainen ratsastuksenopettaja, jota varakas leskirouva haluaa auttaa pakoon väkivaltaisesta suhteesta. Ihan niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole.

Sitten kohdataan kolmessa novellissa sama nainen, Juliet, joka ensin tavataan junamatkalla, jossa satunnainen kohtaaminen saa odottamattomia seurauksia. Toisessa novellissa Juliet tapaa vanhempiaan pienen tyttärensä kanssa ja kolmannessa novellissa aikuinen tytär lähtee matkoihinsa ja Juliet joutuu sopeutumaan siihen. Kiehtovat otokset Julietin elämän vaiheista piirtävät kuvan mielenkiintoisesta naisesta.

Kolmessa viimeisessä novellissa nähdään perhe, jossa pitkään vaietut salaisuudet nousevat pintaan; Shakespearen näytelmiä kerran vuodessa lähikaupungissa katsova nainen, jonka oma elämä saa shakespearemaisia käänteitä; ja nainen, jonka yliluonnolliset voimat tuovat elämään traagisia sävyjä.

Nämä novellit ovat tavattoman kiehtovia ja kauniisti rakennettuja. Kristiina Rikman, Munron luottokääntäjä, on tehnyt niiden kirkkaan kielen kanssa hyvää työtä. Munron ja Rikmanin teksti ei konstaile tai kikkaile, kertoo vain hyvin yksinkertaisesti ja jopa pelkistetysti hienosti rakennettuja katkelmia ihmisten elämistä. En ole suuri novellien harrastaja, mutta näistä kyllä pidän.

Mikko

Kirjavinkkien päätoimittaja Mikko Saari lukee kirjoja laajasti, mutta enimmäkseen uusia naisten kirjoittamia kirjoja. Mikko pelaa monimutkaisia lautapelejä ja päätoimittaa Lautapeliopasta. Työkseen Mikko tietää WordPressistä kaiken, mitä tietää tarvitsee. Instagramissa Mikko on @mikko_lukee. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 297 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...